fb
10, които...Специални

10 цитата за екологията и модерното общество от “Хубав квартал” на Терез Ан Фаулър

3 мин.
Хубав квартал

Роман-портрет на американското общество от малкия град, “Хубав квартал” (изд. “Обсидиан”) поставя темата за невъзможната любов в контекста на расовите различия, провинциалните предразсъдъци и опазването на околната среда. Валъри Олстън-Холт е преподавател по екология, отдаден на грижата за природата и своя син Завиър. Новите им съседи носят със себе си много от стереотипите, свързвани с “новобогаташите”, които шокират жителите на спокойния квартал “Оук Нол”. Унищожаването на вековно дърво в двора на Валъри, следствие от агресивното строителство на новодошлите, носи един от първите конфликти в това идилично място. 

Обществото в малкия град в Северна Каролина все още пази много от предразсъдъците си към цветнокожите. Разразилият се спор между съседите и любовта между техните деца подчертават нуждата от взаимно уважение между хората и зачитане на връзката им с природата. 10 са цитатите, които избрах от “Хубав квартал” на Терез Ан Фаулър, свързани с екологията и модерното общество. 

Валъри Олстън-Холт не знаеше как да е дружелюбна с хора, способни да платят прескъпо, та старата къща да бъде съборена и дърветата около нея изсечени. Всичките дървета. 

Защо, за бога, не можехме да се приемаме просто като човешки същества и да бъдем единни? Планетата загиваше, а хората се разправяха кой е повече американец или кой изобщо е американец. 

Общо взето започнах да ги съдя в мига, щом зазвучаха електрическите триони, и това ме притеснява. Опитвам се да дам шанс на всеки, иначе с какво основание мога да се оплаквам, когато хората са предубедени спрямо мен?

Невежеството наистина беше благодат, особено ако се озовеш сред група информирани хора, които са отвратени от твоя неволна грешка, но са достатъчно възпитани да не те оплюят за нея. 

Ценяхме социалната хармония не по-малко от екологичната. 

Като цяло студентите бяха много свестни. Любопитни, умни, политически ориентирани в посока, която тя одобряваше – решени да помагат за опазването на естествените хабитати или поне да се опитват, а това означаваше много. 

Но всеки, който желае справедливост за себе си – а съм сигурен, че това сме всички ние, – би трябвало да се изправи в защита на груповата справедливост. 

Добре, не всички имат дървета за приятели. Някои от вас имат котки и кучета, над които треперят като над деца, и припомням ти, страдате за загубата им като член от семейството. При мен е същото с дърветата, но особено с това дърво. 

Младост. Дали би се върнала към своята, ако можеше? Би била изкушена, дума да няма. Прекрасно щеше да е да може да изживее вълнението от първата си любов – към екологията, не съм момче. Това чувство се бе оказало трайно. 

Ала в настоящето бе убедена, че каузата, която се нуждае от хора като нея, е околната среда. Вярваше, че там приносът й ще е по-ценен. 

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с отстъпка, като ползвате код AZCHETA20Q4 при завършване на поръчката си.

Откъс от „Хубав квартал“ можете да прочетете тук.