fb
10, които...Специални

6 любими криминални романа със запомнящи се детективи

6 мин.

Обещахме през Седмица на трилърите и криминалната литература да ви разкажем за някои от любимите ни детективи. Най-напред обаче ще ви споделим кои техни случаи са ни въздействали най-силно и са поставили дедуктивните ни способности на изпитание!

 

Милена Златарова препоръчва:

„Сенки в снега“ (изд. „Софтпрес“) от Луиз Пени – с всеки следващ роман на Луиз Пени предвкусвам удоволствието от повторната среща с познатите герои и атмосферата на привидно идиличното селце Трите бора. Поредицата й едва ли щеше да има такъв огромен успех, ако тя само преповтаряше добре отработената формула. Възхищавам се на умението й да превежда солиден брой индивидуалности през различни промени, да изненадва читателя, като предлага нещо ново с всяка история.

„Сенки в снега“ е може би най-амбициозната й книга от издадените дотук на български език. В нея авторката борави с три сериозни и наситени сюжетни линии – душевната травма на инспектор Гамаш, който се възстановява от трагичен служебен инцидент, разследването на смъртта на скандален археолог и съмненията около присъдата на Оливие за убийство. Освен че сменя мизансцена и от Трите бора се пренасяме в суровата красота на мразовития снежен Квебек, Луиз Пени ни отвежда назад във времето до самото основаване на града.

Романът предлага сериозно количество историческа информация и успоредно развива деликатната тема за сепаратизма и съдбата на англоезичната общност във френскоезичния Квебек. Миналото и настоящето се преплитат, за да разкрият и може би излекуват стари рани. Историческата истина се оказва заложник на обществени митове и символи, които привидно обединяват, но в дългосрочен план могат да имат разрушително въздействие.

 

Петрана Петрова препоръчва:

„Група 25“ (изд. „Емас“) от Ане Холт – норвежката майсторка на криминалния жанр Ане Холт предлага обсебваща история със сложно изплетен сюжет. Най-силното ми впечатление, докато четях романа и се опитвах да се ориентирам в особените имена, е, че въвежда нова проблематика в криминалетата. В случая – престъпления от омраза към хомосексуалистите.

„Група 25“ е част от поредицата „Случаите на инспектор Стубьо“ и издаден на български език през 2012 г., когато темата не беше на дневен ред в обществото ни както сега. Похватът е кинематогрфски: последните реплики в края на главата са началото на следващия „кадър“. Убийства, политически интриги, религиозна чистка, статистика, научни изследвания и свежи диалози – в романа има всичко. Ане Холт определено е от новото поколение автори на криминални книги, които привличат вниманието и умеят да го задържат.

 

„Камъкът на смъртта“ (изд. „Софтпрес“) от Луиз Пени – поредицата, за която съм залепена. Дебна всеки нов превод на канадската авторка Луиз Пени. Избирам да ви препоръчам „Камъкът на смъртта“, с който Пени прави един особен завой в криминалните разследвания на инспектор Гамаш и обичайните герои. Първо ги изважда от познатото от предните книги селце Трите бора и след това заговаря за миналото им – нещо, което до този момент ми убягваше като читател. Обичайно героите са описани толкова внимателно с техните вкусове, предпочитания, навици и отношения помежду им, че сякаш бях изтръгната от унес.

Луиз Пени може да изненадва. Тя внимателно е подготвила случаите си, участниците в тях, разработила е живота им до последния детайл и поднася по малко от него на читателя във всяка книга. Препоръчвам ви „Камъкът на смъртта“ и заради нюанса на фройдистко мислене: изграждането ни като личности е в детството. Думите, обидите, замислите – да, там са. И растат заедно с нас. Някои успяваме да ги овладеем, други стигат до престъпления. Стилът на Луиз Пени се отличава с навлизане надълбоко в психологията и ще ви напомни за Агата Кристи. Ако преди това не сте чели нищо за Гамаш, може спокойно да започне от тук.

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

Зовът на кукувицата (изд. „Colibri“) от Робърт Галбрейт – основната причина да си купя тази книга беше фактът, че Робърт Галбрейт се оказа псевдоним на Джоан Роулинг. Първият роман от поредицата за частния детектив Корморан Страйк е изграден на принципа на класическите детективските истории. Подробните разпити на потенциални заподозрени са съчетани с откриване на подвеждащи улики, понякога водещи до неочакван финал. Междувременно опознаваме главния герой и новата му асистентка – всеки със своите слабости и тъмно минало, – които се оказват много успешен екип.

В следващите романи случаите са различни, а читателите научават още интересни елементи от живота на персонажите и заедно с тях се впускат в разследване на поредното заплетено престъпление, като поне за малко могат да се почувстват като истински детективи.

 

„Леопардът“ (изд. „Емас“) от Ю Несбьо – попаднах на поредицата на Ю Несбьо за детектив Хари Хуле, след като Стиг Ларшон ме накара да обърна повече внимание на скандинавските писатели. Романите се оказаха интригуващи и малко мрачни, а Хари Хуле ме спечели с решителността, с която следва своите собствени правила в името на разследването. Освен криминалния елемент авторът често добавя надпревара с времето, преследване или опасна ситуация, от която Хари трябва бързо да се измъкне. Без да драматизира излишно, Несбьо вплита в сюжета и емоции, които с всяка следваща книга ни позволяват да опознаем детектива малко по-добре и нетърпеливо да чакаме следващите му приключения.

 

 

 

„Сподавен писък“ (изд. „Еднорог“) от Анджела Марсънс – съвсем нов роман, който не спирам да препоръчвам. Сред основните причини за това са нетипичната главна героиня – инспектор Ким Стоун, забавните диалози между героите и подробното разследване, което позволява на читателя да стане част от разрешаването на случая. Всъщност книгата се отличава с множество важни женски персонажи, а интересната история съдържа няколко силни социални елементи и послания. Крайното впечатление е за едно балансирано четиво с лек хумор, интригуващ криминален сюжет и доза екшън – комбинация, която те кара да четеш безспирно до последната страница.

 

 

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!