fb
Книжни пътуванияСпециалниЧети повече

12 исторически бара, които всеки любител на книгите трябва да посети

7 мин.
The Eagle and Child

автор: Ариана Реболини / www.buzzfeed.com

1. The Eagle and Child (Оксфорд, Англия)

The Eagle and Child

Почетни посетители: Дж. Р. Р. Толкин, К. С. Люис
Университетският бар датира от средата на 17. век и е служил като официално място за среща на Толкин, Люис и останалите от тяхната писателска група, наречена „Инклингс“. От 1933 г. до началото на 1950 г., групата се е събирала веднъж седмично в Стаята на заека, частния заден салон на бара, за да обсъжда и критикува недовършените ръкописи на всеки един от тях.
Днес стените на уютната Стая на заека са украсени със забележителни предмети от миналото, като фотографии на авторите и подписана бележка от тях до предишния собственик, която гласи – „Долуподписаните току що ядоха от твоята шунка и пиха за твое здраве”.

2. Vesuvio Cafe (Сан Франциско)

Vesuvio Cafe

Почетни посетители: Джак Керуак, Алън Гинсбърг, Нийл Касиди
Този кичозен бар на северното крайбрежие е бил често посещаван от някои от най-влиятелните личности на бийт поколението, а алеята зад него дори носи името на Керуак. Намиращ се от другата страна на обновената известна книжарница City Lights, сега служи като паметник на джаза, изкуството, поезията и творческия начин на живот. Също така предлага някои доста силни питиета.

3. White Horse Tavern (Ню Йорк)

White Horse Tavern

Почетни посетители: Дилън Томас, Джеймс Болдуин, Анаис Нин, Норман Мейлър
White Horse Tavern отваря врати през 1880 г. и е бил известен като свърталище на докери, докато през 1950 г. уелският поет Дилън Томас не започва да го посещава. Популярен е най-вече като мястото на последното питие на Томас, който през ноември 1953 г., след като изпива 18 шота уиски, пада на тротоара и по-късно почива в болницата „Сейнт Винсънт”.
Барът в Уест Вилидж все още е любимо място на литературните кръгове, привличайки писатели и поети и до днес.

4. El Floridita (Хавана, Куба)

El Floridita

Почетен посетител: Ърнест Хемингуей
Светът се влюбва в El Floridita през 1940 г. и Хемингуей е един от най-ревностните му почитатели. Барът е негово любимо място през 20-те години, докато живее в Куба, и неговата напитка е тяхното отличително замръзнало дайкири. Хемингуей помага да се популяризира мястото и неговия оригинален коктейл (барът е познат още като „La Cuna Del Daquiri” или „Люлката на дайкирито”), чрез произведенията си, и по-точно в „Острови на течението”, и барът отвръща на любовта му. Папа Хемингуей е почитан и до днес с почетен стол, негов бронзов бюст в реален размер и различни вещи и фотографии на писателя.

5. Cerveceria Alemana (Мадрид, Испания)

Cerveceria Alemana

Почетен посетител: Ърнест Хемингуей
Не е тайна, че Хемингуей е обичал да пие, така че не е изненадващо, че е оставил свои любими барове разпръснати из целия свят. В Испания това е Cerveceria Alemana, бирен салон от 1904 г., който е устоял на промяната и който Хемингуей е почел в „Слънце изгрява”. Посетителите все още могат да видят неговата любима маса, с мраморно покритие и гледка към прозореца.

6.Carousel Bar в хотел Монтелеоне (Ню Орлийнс)

Carousel Bar at Hotel Monteleone

Почетни посетители: Тенеси Уилямс, Уилям Фокнър, Ърнест Хемингуей, Юдора Уелти, Труман Капоти
Хотел Монтелеоне е приютявал толкова много писатели, по време на своето съществуване, че „Приятелите на библиотекарската асоциация” го отбелязват като официална литературна забележителност през 1999 г. Неговият внушителен списък от гости включва някои от най-влиятелните писатели на Юга, а Труман Капоти твърди, че в действителност е роден в една от стаите на хотел Монтелеоне. (Хотелът отрича това, въпреки че майката на Капоти е живяла там по време на бременността си).
Хотелът и салонът са исторически забележителности на френския квартал и задължително трябва да се видят, но посетителите трябва да се приготвят да похарчат солидна сума, за да го направят.

7. Kennedy’s (Дъблин, Ирландия)

Kennedy’s

Почетни посетители: Самюъл Бекет, Джеймс Джойс, Оскар Уайлд
Литературната история на Kennedy’s е интересна най-вече заради присъствието на посетители и служители в него. Когато мястото е било бакалия, младият Уайлд е печелел заплатата си като е подреждал склада. Днес заведнието е просто бар – колежански, при това, но посетителите все още могат да се насладят на бирата и същия мраморен плот, на който старите приятели Бекет и Джойс са седяли.

8. Old Town Bar and Restaurant (Ню Йорк)

Old Town Bar and Restaurant

Почетни посетители: Франк Маккорт, Ник Хорнби, Били Колинс, Пит Хамил
Този бар е любим на някои от най-добрите модерни писатели и доказателство за това  са обложките на книги, окачени по стените, подписани от тях. Писателите се отбиват там не само, за да пият (Хамил пише на корициата на „Пиянски живот”, „За барът, който все още ме кара да ожаднявам”), но и го избират като място за техните книжни партита. По-голямата част от обзавеждането и декора на бара са непроменени от неговото отваряне през 1892 г., но днес местната бира, като жест на любезност към *Brooklyn Brewery, преобладава в менюто.

9. Les Deux Magots (Париж, Франция)

Les Deux Magots

Почетни посетители: Симон дьо Бовоар, Албер Камю, Ърнест Хемингуей
Les Deux Magots е мястото за всеки, който е представлявал нещо във френската литература в началото на 20-ти век. Кафето е било място за среща на артисти, писатели и интелектуалци като Симон дьо Бовоар, Сартр, Камю и, разбира се, заради питиетата, там е бил и Хемингуей. Днес е туристически рай, което означава по-малко време, което да прекараш някой следобед на плетените столове на терасата, но си струва да се отбиеш за едно кафе или мартини.

10. Red Key Tavern (Индианаполис)

Red Key Tavern

Почетен посетител: Кърт Вонегът
Феновете на Вонегът ще искат да посетят това място при тяхното следващо пътуване. Барът е украсен с модели на самолети, които висят от тавана. Казват, че това е било любимото място на Вонегът, като мнозина твърдят, че редовно са го виждали да пише и пие в сепарето си.  Барът се появява също в един от романите на Дан Уейкфийлд, издаден през 1970 г.

11. Antico Caffe Greco (Рим, Италия)

Antico Caffe Greco

Почетни посетители: Джон Кийтс, Хенрик Ибсен, Ханс Кристиан Андерсен, Мери Шели, лорд Байрон, Мария Замбрано
Барът отваря врати през 1760 г. и освен историческа забележителност на Рим е и най-старият бар в града (втория най-стар в Италия). Неговата репутация като рай за писатели се гради основно на Шели и нейните съвременници, които работели върху ръкописите си и обменяли идеи, докато се наслаждавали на капучино върху мраморните маси на кафето. Барът продължава да привлича и до днес някои от най-влиятелните умове на Рим

12. La Rotonde (Париж, Франция)

La Rotonde

Почетни посетители: Гертруд Щайн, Т. С. Елиът, Франсис Скот Фицджералд
Това парижко кафе е било предпочитано във времето на американската емиграция и неговата популярност е отбелязана от неговия чест посетител (можете да се досетите) Хемингуей в „Слънце изгрява”: „Независимо кое кафе в Монпарнас посочите на таксиметровия шофьор, той винаги ще ви закара пред La Rotonde”. Тази популярност не е намаляла и сега, но пътешествениците, искащи да посетят кафето, ще трябва да изчакат няколко месеца. Заведението е затворено през януари за ремонт и е планирано отново да отвори врати през март 2014 г.

*марка бира, която се произвежда в Бруклин

[ + ]