fb
10, които...Специални

12 от най-скъпите книги в света

5 мин.

Колко сте склонни да похарчите за първото издание на някоя книга? Повечето хора не биха си направили труда да търсят автентични копия, особено при положение, че същото съдържание може да се намери в ново издание. Тук ще намерите списък, съставен от Bookstr, с истински скъпи книги, повечето от които са древни текстове със значителна историческа стойност, както и литературни произведения на именити автори.

 

 1. „Приказките на барда Бийдъл“ – 3,98 млн. долара

В България колекцията истории за деца е издадена от „Егмонт”, но тук говорим за оригиналната версия на Дж. К. Роулинг, илюстрована от самата нея. Книгата е наистина специална, защото е един от шестте униката, подарени на най-близките на авторката по пътя на създаването на серията за Хари Потър.

Илюстрациите са рисувани на ръка, а Роулинг е възнамерявала да дари сумата от продажбата за благотворителност. Всеки истински ценител на магичната история би бил горд да има това бижу в колекцията си!

 

 1. Traite des arbres fruiiers (Трактат за плодовите дървета)4,5 млн. долара

Това е най-скъпата книга на тема плодови дървета и съдържа пет тома с илюстрации от френския лекар и ботаник от XVII в. Анри-Луи Дюамел дю Монсо.

 

 1. Библията на Гутенберг – 4,9 млн. долара

Това е първопечатно издание на Библията, символизиращо революционния преход в историята на комуникацията – от ръкопис към печатна книга. Въпреки статута си на икона в литературата, продажбата й достига едва десето място в тази класация. Но забележете – книгата е продадена през далечната 1987 г. на сума, равняваща се днес на 25-30 млн. долара.

 

 1. Първото фолио (книга голям формат) на Шекспировите „Комедии, истории и трагедии“ – 6,16 млн. долара 

Тази колекция от пиеси на Шекспир, издадена през 1623 г., първоначално е имала 750 копия, но се счита, че по-малко от една трета от тях съществуват днес. 82 копия могат да бъдат намерени в Шекспировата библиотека „Фолгер“, във Вашингтон. Най-скъпото от тях е спечелено на търг през 2001 г. от един от създателите на Майкрософт – Пол Алън.

 

 1. „Кентърбърийски разкази“ – 7,5 млн. долара

Има останали само 12 копия от оригинала на „Кентърбърийски разкази“ от Джефри Чосър. Най-скъпото е закупено през 1998 г от лондонски книготърговци.

 

 1. „Птиците на Америка“ – 11,5 млн. долара

Книгата е създадена от художника натуралист Джон Джеймс Одюбон и съдържа илюстрации на богато разнообразие от видове птици, шест от които са изчезнали от издаването на книгата през 1827 г.

 

 1. Евангелие на Хайнрих Лъв – 11,7 млн. долара

Ръкописното Евангелие, изработено около 1188 г. по заповед на херцога на Саксония и Бавария Хайнрих Лъв. Сега Евангелието се пази в библиотеката на град Волфенбютел в Долна Саксония и по съображения за сигурност се излага на показ на всеки две години.

 

 1. Книгата с молитви на фамилията Ротшилд – 13,4 млн. долара

Книгата се смята за шедьовър от епохата на Ренесанса и един от най-значимите ръкописи с илюстрации на редица фламандски художници. Създадена е около 1505 г.

Австралийският бизнесмен Кери Стоукс я купува от аукционна къща „Кристис“ в Ню Йорк. Уникалният ръкопис е изложен в Националната Австралийска библиотека.

 

 

 1. Псалтир от Бей – 14,165 млн. долара

Книгата е публикувана през 1640 г. в Кеймбридж, Масачузетс, 20 години след пристигането на пилигримите в колонията Бей. Тя представлява точен английски превод на оригиналните библейски псалми, писани на иврит. Днес, 11 копия от псалтира се намират в университети от ранга на Харвард и Йейл, както и в ню-йоркската библиотека и тази на Конгреса.

Рекордната сума е дадена от американския финансист Дейвид Рубенщайн.

 

 1. Евангелието на св. Кътбърт – 14,3 млн. долара

Евангелието, познато още като „Евангелие на св. Кътбърт за св. Йоан“, е книга в джобен формат, датиращо от 8 в. Написано е на латински, а размерите му са едва 138 мм на 92 мм. Въпреки това, книгата е най-добре запазеното издание от тази епоха. От 2012 г. е собственост на Британската библиотека.

 

 1.  Велика харта на свободите (Магна харта) – 21,2 млн. долара

Magna Carta Libertatum е политически документ, подписан от английския крал Джон на 15 юни 1215 г. Федералните барони създават хартата в опит да ограничат властта на краля. Документът гарантира правата и интересите на църквата и бароните, достъп до правосъдие и представлява началото на демократичното конституционно право в Англия.

 

 1. Лестърският кодекс – 30,8 млн. долара

В тази тетрадка от 72 страници Леонардо да Винчи води своите научни бележки за древни открития. Писани са на ръка от Да Винчи в неговия характерен „огледален стил“ и могат да се разчетат само с помощта на огледало.

Ръкописът е продаден от аукционна къща „Кристис“ през 1994 г. и днес принадлежи на създателя на Майкрософт Бил Гейтс. Той е сканирал страниците и е създал техни дигитални копия, по-късно превърнали се в скрийнсейвъри на Windows 95.