fb
10, които...Специални

20 книги, които промениха живота ми

9 мин.

Автор: Даниел Георгиев

Всичко, което знам и съм постигнал, е благодарение на това, че съм попивал знания от други хора. За мен най-добрият начин да учиш е чрез качествени книги и тук искам да споделя топ 20 на най-добрите книги, които съм чел. Книги, които буквално са ме променили като човек.

Ще уточня, че всичко, което чета, е или автобиографии или техническа литература, и в списъка няма да видите Толстой или Шекспир. Да, велики автори, но за момента не ме интересуват. Няма да има и стандартните книги за успех. С извинение, но “Мисли и забогатявай” не е нищо особено. Да, става, за да убиваш време в метрото, но не може да се сравнява с книгите по-долу.

Ето го и списъка ми:

Автобиографии

Henry Ford’s Own Story – Rose Wilder Lane

Хенри Форд е най-великият предприемач в историята на човечеството. Това може би е книгата, която всеки предприемач трябва да прочете. Историята на това как един фермер променя света. За лидерството, за иновациите и за това как никога да не се отказваш. Форд опитва да създаде днешния бензинов двигател цели 7 години преди да успее. Финансира целия си бизнес сам, стъпка по стъпка, без пари от инвеститори. Създава 8-часовия работен ден и 5-дневната работна седмица. Измисля и поточната линия, която и до днес се използва при масовото производство.

Titan: The Life of John D. Rockefeller, Sr. – Ron Chernow

„Титан“ е най-добрата биография за живота на Джон Рокфелер, най-богатият човек в историята на човечеството. Създателят на нефтената индустрия и кралят на черното злато. Рокфелер е най-великият бизнесмен живял някога. Той е първият човек, който създава модерната корпорация или така наречените холдинги. Той е и човекът, който създава монопол в нефтената индустрия, унищожавайки всички конкуренти. Най-големият филантроп и най-мразеният човек в историята на човечеството. От това, че баща му е зарязал семейството си, до хубавите и лошите черти на емоционалната интелигентност на Рокфелер – книгата е уникална.

Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще – Ашли Ванс

Илън Мъск

За мен лично Илън Мъск е човекът, който ще засенчи горните двама в следващото десетилетие. Основателят на PayPal, Tesla и SpaceX. От болните му амбиции за колонизирането на Марс до началните му опити като програмист, човекът е уникален. Това е моят личен идол и му се кефя отвсякъде.

Спорт

4-часовото тяло – Тимъти Ферис

book-cover-_87

Заглавието определено не е в мой стил, но информацията в книгата е уникална. Аз лично предпочитам да отделя няколко години на нещо пред няколко часа, но това е стилът на Тим Ферис. От суперпопулярната диета с бавни въглехидрати до най-модерните техники при тренировки с тежести – това е книгата, която показва докъде е достигнало човечеството в науката за спортните постижения.

The New Encyclopedia of Modern Bodybuilding – Arnold Schwarzenegger

115758

Не знам какво знаете за Арнолд, но освен Терминатор и бивш губернатор на Калифорния, той е създателят на фитнес индустрията. Буквално, преносно, както искате. Ако не беше Арнолд, днес никой нямаше да ходи на фитнес. Книгата не е кой знае колко велика, но е супер структурирана с най-важните неща за изграждане на хубаво тяло. Има и специални глави за бъдещи бодибилдъри, как да позираш и как да се дехидратираш.

Усъвършенстване

The Power of Habit – Charles Duhigg

Има само една книга за самоусъвършенстване, която си струва, и това е The Power of Habit. Няма мотивиращи речи, а по-скоро се говори за това как работи мозъкът ни, но за мен Навикът е това, което ни прави успешни. Самодисциплина, воля, постижения, всичко е тук.

Взаимоотношения

Delivering Happiness – Tony Heish

Kнигата, която направи Iris това, което е сега. Това е книгата, която трябва всеки да прочете, ако иска да е щастлив. Книгата за всеки Customer Support. За мен лично, това е книгата, която ме промени най-много и ми отвори очите за адски много работи. Историята на Zappos. Историята на това как да направиш пазаруването на обувки щастие и удоволствие.

Models: Attract woman trought honesty – Mark Manson

След тази книга станах добър с жените. Без майтап, започнах да разбирам какво искат и въобще станах добър във връзките. Ако трябва да препоръчам само една книга за това как да се разбираме с другия пол, ще бъде тази. Това е книгата, която ми е помогнала най-много, защото никой не може да ти даде това образование. Дори не можеш и да го получиш с проба и грешка – просто не знаеш какво трябва да пробваш. Буквално, най-великата книга, която съм чел.

To Sell Is Human – Daniel H. Pink

Ако си мислиш, че да продаваш означава да досаждаш на някого по 20 пъти на ден, ти трябва тази книга. За това как да слугуваш и да печелиш пари. Как клиентите ти да са щастливи от покупката си. Просто, ако не беше тази книга, в момента щях да „ровя по кофите“. Като философия се припокрива с моя начин на мислене – че трябва да създаваш стойност, за да печелиш пари.

Технологии

Masters of Doom – David Kushner

Това е най-интересната книга, която съм чел. Книгата е за създаването на id Software и въобще за създаването на гейминг индустрията. Проследява се историята на 3D графиката и как Джон Кармак и Джон ромеро стават „рокзвезди“ в сферата на програмирането. За мен Кормак е най-добрият програмист живял някога. Отново уникална книга с интересна история.

Стив Джобс – Уолтър Айзъксън

stiv-dzhobs-ot-uoltar-ayzaksan

Кой каквото ще да говори за Стив Джобс и за Apple, но човекът е бил гений за времето си. Преди да прочета тази книга и аз си мислех, че iPhone-ът е просто скъп боклук, но после разбрах какво същност е брандинг и как се създава марка. Това е книгата, която ме запали по предприемачеството преди няколко години.

Програмиране

The C programming language – Brian W. Kernighan, Dennis M. Ritchie

Ще прозвучи смешно, но това беше жената, с която заспивах всяка нощ в десети клас. В девети пък имах някакъв български учебник за програмиране на Pascal. Ако не бяха тези 2 книги, никога нямаше да стана програмист.

Clean code – Robert C. Martin

Тази книга ми помогна да скалирам Iris от 0 до 200 000 изтегляния. Научи ме и как да си кръщавам променливите и функциите. Благодарение на нея и Design Patterns, Iris работи на всички операционни системи.

Pragmatic programmer – Andrew Hunt, David Thomas

Ако не бях чел толкова много книги за бизнес щеше повече да ми промени живота, но все пак най-добрата книга за това как да стигнеш на следващото ниво в програмирането.

Eloquent JavaScript – Marijn Haverbeke

Преди тази книга бях прочел още 15 за JavaScript и бях супертъжен, че нищо не разбирам. Това обаче е най-добрата книга, която може да съществува. Едва ли някой е чувал автора, заслужава поздравления. Ако не беше той, Iris никога нямаше да има този красив UI.

Бизнес

nay-bogatiyat-chovek-vav-vavilon

Ако се чудиш защо винаги нямаш пари тази книга ще ти отговори на въпроса. Изключително проста идея, но с толкова много истина. Харчи по-малко отколкото изкарваш.

Micro-Isv: From Vision to Reality – Bob Walsh

Книга, която никога не си чувал, но тя изгради основата на това, което е Iris днес. Издадена преди 10 години, това е единствената книга, която може да ти обясни как се прави Desktop софтуер. Защото, когато казвах на хората, че ще правя Desktop софтуер всички ми се смееха и ми казваха “Ми чи то това умряло бе. Дай едно мобилно апп-че по-добре”. Тази книга ми помогна, когато всички ми се смееха.

От нула до едно. Размишления върху стартъпите или как да изградим бъдещето – Питър Тийл

ot-nula-do-edno-razmishleniya-varhu-startapite-ili-kak-da-izgradim-badeshteto

Отново супер проста идея, но най-важното нещо за всеки бизнес: трябва да си монопол. Защо конкуренцията те убива и защо китайците са толкова бедни.

Rework – Jason Fried, David Heinemeier Hansson

Книгата, която ще обърне представите ви за това как се прави стартъп. Не взимайте инвестиция, не наемайте хора, стойте малки, бъди гъвкави. Това е библията, с която в момента правя Iris.

Маркетинг

The Viral loop – Adam L. Penenberg

Това е единствената добра книга за маркетинг, която съм чел. Проследява се историята на Twitter, Facebook, Ebay, PayPal, YouTube и въобще всички съвременни технологични гиганти. Ако се чудиш как да популяризирай идеята си с малък бюджет – The Viral loop.

12795055_1147017308665571_861511575075027904_oДаниел Георгиев е ИТ специалист, създател на приложението iris (Айрис). Програмата премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и която пречи на съня, и намалява яркостта, без да влияе на честотата на трептене на светлината. В момента iris е сред най-сваляните български приложения за компютри и мобилни телефони.

Текстът е публикуван първо в LinkedIn профила на автора.