fb
Ревюта

Илън Мъск – визионерът на бъдещето

5 мин.

Илън МъскПредупреждавам, че това ревю ще бъде лично и доста дълго, за което не се извинявам. Просто информирам.  За да разберете всепоглъщащата ми възхита към личността на Илън Мъск, се налага да вкарам поне малко контекст, преди да пристъпя към анализ на безспорните достойнства на книгата.

Когато бях малка, не мечтаех да бъда принцеса, балерина, певица или някаква друга подобна „Дисни“ лигавщина. Исках да правя компютърни игри. И хич не ме интересуваше колко сложно реално е това. На по-късен етап пътищата ми с тази мечта се разделиха, след като хвърлих поглед на учебниците по висша математика и основи на програмирането, но това не ми пречи и до днес да бъда запленена от света на информационните технологии и иновациите, които променят света буквално всеки ден.

Ужасно обичам да чета биографии на луди учени, абсолютни иноватори и изобщо хора, които имат откачени идеи и не се страхуват да ги преследват до край, независимо от препятствията по пътя и присмеха на обикновените хора. Първата ми среща с подобна книга беше автобиографията на Ричард Брансън „Как изгубих наивността си” (Losing my Virginity). Ще си призная, че до онзи момент не бях чувала абсолютно нищо за него, но след като затворих последната страница, вече му бях безпаметен фен и мога да говоря по темата с часове. Точно като Мъск, Брансън навлиза без колебание в мощни и закостенели индустрии като гражданска авиация, железопътен транспорт и космически полети, изправяйки се срещу монополистите в бранша и революционализирайки целия отрасъл без да му мигне окото.

Илън Мъск

Иноваторите, които променят света всеки ден.

Истинската ми страст обаче си оставаха предприемачите от Силициевата долина (компютърните игри, нали помните?), но исках да науча повече за имена различни от изтърканите от употреба икони Стив Джобс и Бил Гейтс. Ето защо бях изключително развълнувана, че открих и преведох (съвсем буквално) по целия път до издаването му сборника статии на „Форбс” за третата вълна интернет милиардери „Една успешна идея е достатъчна”.  Синтезираните истории на успеха на създателите на Napster, Facebook, WhatsUp, Snapchat, Instagram, PayPal, Tesla Motors и много други само изостриха апетита ми към подобен род вдъхновяващи четива. Мъск беше сред тези супергерои на новото време, но 20-ина страници няма как да обхванат дори една микроскопична част от неговия ненормално як живот, дело и личност. Предястието беше превъзходно и крачката до основното блюдо се оказа неизбежна.

Изключително съм щастлива, че биографията на Илън Мъск е на българския пазар, защото хора като него се раждат много рядко и е абсолютно задължително да бъдат познати на възможно най-широк кръг читатели.  Няма да преразказвам книгата, тя просто трябва да се прочете, но ще ви дам малко мотивация да посегнете към нея, в случай че не сте абсолютен Мъск ултрас, какъвто съм аз. Той е човекът, който още на десетгодишна възраст е прочел пълното издание на енциклопедия „Британика” и може да цитира всякакви факти от него наизуст. Той е един от основателите на „интернет банката” PayPal, благодарение на която в момента милиони хора извършват онлайн плащания за секунди при максимално ниво на сигурност. Той е визионерът, който си е поставил за цел да освободи хората от тежката петролна зависимост и ще вкара електромобила в масово производство, като същевременно го направи сигурна и невероятно секси кола.

Илън Мъск – Тесла

Tesla Roadster

Не вярвате? Ето ви снимка на Tesla Roadster, който вече е в продажба и се е превърнал в символ на стил, висок обществен статус и грижа за опазване на природата.

Мъск не спира дотук. Неговата мисия в живота е да осигури на човечеството възможност да колонизира други планети, защото е убеден, че ресурсите на Земята се изчерпват с бясно темпо и един ден оцеляването на нашата раса ще зависи от способността ни да живеем на Марс. Звучи ви като научна фантастика? Ще ви споделя само, че неговата компания SpaceX е първата частна корпорация, която е  официален доставчик на НАСА и е осъществила скачване с международната космическа станция. SpaceX работи усилено над създаването на ракети за многократна употреба. Представете си каква революция за космическия бизнес би било подобно постижение! То ще доведе до драстично намаляване на цените на космическите полети, пестене на ресурси и време, както и частично решение на немалкия проблем с космическия боклук.

И това не е всичко. Мъск е един от основните инвеститори в компанията за соларни панели SolarCity, както и в още няколко начинания, за които дори няма да започна да ви разказвам. Самата му личност е екстремна, брутално твърда и безкомпромисна, но такъв трябва да бъдеш, за да заведеш една цяла раса на друга планета. Един от най-близките сътрудници на Мъск споделя в книгата, че той имал навика да ти отправя един интенизвен, леко налудничав поглед, след който абсолютно вярваш, че ей сега ще стъпим на Марс. Аз вярвам, а вие?

Автор: Любов Петрова

Не пропускайте и ревюто на Алекс за книгата.

[ + ]