fb
10, които...Специални

5 книги за емоционалната интелигентност

5 мин.

Понятието “емоционалната интелигентност” стана разпознаваемо сред широката общественост у нас не много отдавна. Повечето хора вече не го отъждествяват с коефициента за интелигентност и знаят, че е добре да сме емоционално интелигентни. Но знаем ли какво всъщност означава това? Бърза справка можете да направите с търсачката в браузъра си, но ако искате да разберете емоционалната интелигентност в дълбочина и да усвоите уменията, свързани с нея, най-добре е да прочетете няколко книги. Пет предложения за четива по темата ще намерите тук. А в края на материала ще откриете и запис на разговора на създателя на “Аз чета” и агенция BookMark Александър Кръстев с експерта по бизнес и социален етикет Невена Басарова, като част от формата “BookMark представя…”. 

“Детска академия за добри обноски” (изд. “Софтпрес”) от Невена Басарова

Започваме с дебютната книга на Невена Басарова – “Детска академия за добри обноски” (изд. “Софтпрес”) – защото именно от детска възраст е добре да се запознаваме с онези правила, които ни помагат да сме осъзнати за собствените си емоции. Следваща стъпка е децата да приемат емоциите си, каквито и да са те. А след това и да придобият умението да ги управляват, така че да не влизат в конфликт с околните, а в същото време да останат автентични и без да отричат настоящото си състояние. Невена Басарова споделя практични съвети, насочени към децата, на разбираем за тях език, така че да предаде основите на емоционалната интелигентност.

“Професионални тестове за емоционална интелигентност” (изд. Locus) от Робърт Ууд, Хари Толи

“Важно е да се знае, че емоционалната интелигентност са умения и те са 15 на брой. Може да сме с изключително висок коефициент на интелигентност, но ако нямаме меки умения, няма да сме успешни. В много компании служители на ръководни позиции първо минават тестове за емоционална интелигентност”, каза експертът по етикет Басарова по време на онлайн срещата миналата седмица.

Ако сте любопитни да тествате и вашата емоционална интелигентност, можете да посегнете към книгата на Робърт Ууд и Хари Толи – “Професионални тестове за емоционална интелигентност”. Тя предлага систематизирана информация за петте ключови компонента на емоционалната интелигентност: самопознание; самоконтрол; емпатия; мотивация и социални умения. 

“Емоционалната интелигентност” (изд. “Изток-Запад) от Даниъл Голман

Един от фундаменталните научни трудове в областта на психологията е “Емоционалната интелигентност” от Даниъл Голман. Написана през 1995 година, тя радикално променя разбирането на факторите, които влияят върху това колко успешни личности сме. На базата на множество проучвания той доказва, че социалните умения са не по-малко важни и дори в определени ситуации играят по-значима роля. Неговата теза е, че емоционалната интелигентност трябва да бъде задължителна част от учебната програма, наред с класическите предмети. Това не само би дало благотворен ефект върху поведението и постиженията на децата и младежите в училище. Подобен систематичен подход би осигурил основите на едно по-осъзнато и отговорно общество.

„10 задължителни четива по емоционална интелигентност“ (изд. „Хермес“), сборник на Harvard Business Review

Поредицата на престижното издание Harvard Business Review със „задължителни четива“ цели да разгледа различни теми и явления от буквално всички страни чрез задълбочени текстове от признати умове в съответните сфери. „10 задължителни четива по емоционална интелигентност“ не прави изключение и ни показва различни проявления на EQ в бизнес среда. Започвайки с публикация именно от Даниъл Голман, сборникът ни дава А и Б по темата за емоционалната интелигентност, показва каква е разликата в компаниите, в които темата e важна част от лидерското развитие, и дава съвети за това как всеки един от мениджърите може да анализира собственото си EQ и да поеме конкретни стъпки за подобряването му.

“Да поемеш отговорност” (изд. “Изток-Запад) от Натаниъл Брандън 

Стигайки до идеята за отговорно общество, изградено от индивидуални личности, които умеят да разчитат на себе си за постигането на успех, няма как да не отличим книгата на американско-канадския писател и психотерапевт Натаниъл Брандън. В своята книга “Да поемеш отговорност” той разглежда акта на поемане на лична отговорност за почти всичко (с изключение на обективните външни фактори) в живота ни като висша благодетел. Да съумееш да прозреш ползата от това и да се отървеш от лесното схващане, че си жертва и просто нищо не зависи от теб, е въпрос именно на емоционална интелигентност. Книгата може да ви ядоса, да не искате да ви покаже слабите ви места и да ви “натовари” с непосилни отговорности. Но вникнете ли в по-дълбоко зад философията на Брандън (популяризатор на обективизма рамо до рамо с Айн Ранд), ще усетите облекчение. Защото вие сами можете да направите взаимоотношенията си, бизнеса си, живота си по-добър!

„BookMark представя…“ с участието на Невена Басарова можете да гледате тук:

Снимка на публикацията: BookMark

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с отстъпка, като ползвате код AZCHETA20Q4 при завършване на поръчката си.

Прочетете още:

Как четеш: Невена Басарова-Дичева

Невена Басарова: Времето за четене с децата ни е пълноценно прекарано време

Невена Басарова: Книгите имат важно място за емоционалната интелигентност при децата

„Детска академия за добри обноски“ разкри тайната на доброто първо впечатление [галерия]

7 работещи съвета за това как да отгледаме читател