fb
10, които...Специални

6 книги и поредици по сериали (само за заклети фенове!)

5 мин.

Връзката между филмите и книгите е противоречив, любим повод за разговор и спорове.  Сътрудничеството между писатели, сценаристи и режисьори може би невинаги дава желания от заклетите фенове резултат, но е много плодотворно и благодарение на него на малкия и големия екран са оживели хиляди прекрасни истории.

Нека да погледнем на темата от един по-различен ъгъл и да си припомним книгите, появили се след големия успех на някои от най-добрите телевизионни сериали.

 

Книгите по „Туин Пийкс“

„Туин Пийкс“ е дело на гения на съспенса Дейвид Линч – визуален и въздействащ пъзел, пълен с повече детайли и подсказки, отколкото можеш да възприемеш. Героите са изплетени от тайни и никога не научаваме всичко за тях. Страховит сериал, който си играе с въображението на зрителите и знае как да ги държи под постоянно напрежение. Влияние, от което почти никога не можеш да се освободиш.

Последните книги, вдъхновени от легендарната поредица, са „Тайната история на Туин Пийкс“ на Марк Фрост и „Автобиографията на специалния агент на ФБР Дейл Купър/Тайният дневник на Лора Палмър“ на Скот Фрост и Дженифър Линч.

 

„Вътрешна сигурност. Бягството на Кери“ от „Вътрешна сигурност“

Кери Матисън е сред топ агентите на ЦРУ. Биполярното разстройство, от което страда, обаче прави работата й още по-трудна. Сериалът „Вътрешна сигурност“ поставя Кери в заплетени и невъзможни за решаване ситуации, с които тя трябва да се справи. Увлекателен шпионски трилър, представен толкова достоверно, че от него невинаги ни лъха чувство за сигурност. В романа „Вътрешна сигурност. Бягството на Кери“ Андрю Каплан разказва предисторията на сериала. От него научаваме неизвестни подробности от миналото на героите и се потапяме дълбоко в психиката и живота им.

 

 

Поредицата „Стар Трек“

Когато един сериал е толкова добър, многопластов и красив, той има нужда от добра книжна адаптация. „Стар Трек“ дава началото на тотално нова мания, която може да задоволи и окото, и въображението.

Обичате научната фантастика, но нямате време за сериали? Няма проблем. Книгите следват неотлъчно сюжета на епизодите и с тях няма да загубите удоволствието, даже напротив – ако сте гледали достатъчно „Стар Трек“, „чувате“ репликите в главата си с подходящите гласове.

Разбира се, „Стар Трек“ комиксите допълват вселената, но романите носят съвсем различно удоволствие. Няма нищо по-хубаво от това да четете „Гневът на Кхан“ в метрото, а ако искате, си представяйте или Рикардо Монталбан, или Бенедикт Къмбърбач.

 

 

staklen dom„Стъклен дом“ по едноименния сериал

Новата вълна български сериали започна през 2010 г. с изключително успешния „Стъклен дом“. В продължение на няколко сезона зрителите се вълнуваха от драмите, любовите и обратите в живота на семействата Атанасови, Ставреви, Жекови и Касабови. Книгите по сериала са написани от Ваня Щерева и други съавтори и са адаптации по сценария на Теодора Василева.

 

 

 

 

 

Поредиците с герои Ники Хийт и Дерек Сторм от „Касъл“

Ричард Касъл – изключително успешен автор на криминални бестселъри, е главен герой в сериала „Касъл“. Той черпи вдъхновение за книгите си от участията си в разследванията на Полицейското управление на Ню Йорк. Използва красивата инспекторка Кейт Бекет за муза и прототип на последната си героиня Ники Хийт и създава цяла поредица с нейно участие.

Като част от рекламна кампания на сериала романите за Дерек Сторм и Ники Хийт с автор Ричард Касъл започват да излизат още с първия сезон. Интересно е, че самоличността на реалния автор(и) се пази в пълна тайна. Около писателя Касъл е създадена цяла индустрия и дори съществува негов официален сайт. В различни епизоди участие са вземали Джеймс Патерсън, Стивън Канел, Майкъл Конъли и Денис Лихейн. През 2011 г. пък комиксовият гигант Marvel пуска първия графичен роман с главен герой Дерек Сторм.

 

 

„Кодекс на пича“ и „Наръчник на плейбоя“ от сериала „Как се започнах с майка ви“

Както всички знаем, Барни Стинсън от хитовата комедия „Как се започнах с майка ви“ е неповторим – той е умен, талантлив и печели от всичко, с което се захване. Накратко: той е суперпич. Но защото е с добро сърце и мисли за събратята си, Барни им подарява своя блог www.barneysblog.com и „Кодекс на пича“, които са ръководства в необятния свят на изкуството да бъдеш готин.

Книгата „Кодекс на пича“ е издадена по време на сериала и за кратко се превръща в бестселър на „Ню Йорк Таймс“. Кодексът съдържа 150 правила, които истинските пичове трябва да спазват. Автори са създателите на „Как се запознах с майка ви“ Картър Бейс, Крег Томас и Мат Кун, които, разбира се, пишат от името на Барни.

Книгата е последвана от „Наръчник на плейбоя“, даващ безценни съвети относно изкуството на покоряване на женските сърца. Който ги следва, е обречен на успех, а най-важно е правилото: „Бъди пич“.