fb
Ревюта

Жега а ла Ричард Касъл в Ню Йорк

2 мин.
Zhega

ZhegaРоманът „Жега“ на Ричард Касъл наскоро бе пуснат и на българския пазар. Когато видях познатата ми от сериала корица в една книжарница, бях изумена – „Нима Касъл е истински писател?“.

За запознатите с едноименния сериал няма да е изненада основният сюжет, нито главните герои. За останалите – уточнявам: в първия епизод на ТВ сериала „Касъл“ се срещаме с един изпаднал в творческа криза писател. Току-що убил най-популярния си герой Дерик Сторм, той отчаяно се нужда е от ново вдъхновение. И го намира в лицето на детектива от нюйоркската полиция Кейт Бекет. Тя става първообраз на Ники Хийт (игра на думи, Nikki Heat, от англ. heat – „жега“). Именно от тук започва и романът.

В разгара на невиждана знойна жега Ники Хийт – първокласен и много сексапилен детектив, е изправена пред мистериозната смърт на големия строителен магнат Матю Стар. Още от пръв поглед на Хийт и нейният екип, съставен от детективи Райли и Очоа, става ясно, че това не е самоубийство. Но непрекъснато появяващите се свидетели, съпругата с тъмно минало, двете любовници, както и футболният отбор от мафиоти и богаташи, всеки с претенцията да е невинен, не помагат за по-бързото разплитане на случая.

За да бъде максимално затруднена, Хийт трябва да търпи и журналиста суперзвезда Джеймисън Руук, който е прикрепен към екипа, за да напише статия за работата на полицията. Колкото и да е досаден обаче, Руук е интелигентен, находчив, изключително полезен за разследването и много привлекателен. Ники трябва да се справи с покачващите се градуси и да разреши случая, който само се заплита допълнително, когато убийствата се оказват две, а един от заподозрените напада Хийт и после изчезва.

Почитателите на сериала несъмнено ще открият познати елементи от случаите, които Бекет и Касъл са разрешили. За тях книгата ще бъде и своеобразна експликация на мечтите и фантазиите на писателя. Всеки, който не е гледал епизодите, определено няма да разбере какво имам предвид. Но всички, които обичат криминални романи, могат да се насладят на лекия стил на „Жега“, на интригуващата история, разказана по увлекателен, остроумен и интелигентен начин, както и на резките завои, новите следи и задънените улици на добре заплетената мистерия.