fb
10, които...Специални

7 изгубени и преоткрити литературни творби на известни автори

6 мин.

През последните години редица изгубени творби от известни писатели бяха открити из лични колекции, огромни библиотечни архиви и дори тавански помещения. Сайтът Mentalfloss събира седем от най-удивителните литературни находки, излезли изпод перата на имена като Труман Капоти и сър Артър Конан Дойл. Читателите вече се наслаждават на някои от тези произведения, докато други остават непубликувани, навярно с основателна причина. Каквато и да е съдбата им обаче, всички те хвърлят светлина върху творческото развитие на създателите им. 

 

1. Temperature от Ф. Скот Фицджералд

През юли 2015 г. Андрю Гъли, главен редактор на списание The Strand, изследва редкия книжен архив на Принстънския университет, когато открива неиздаван досега къс разказ на знаменития му възпитаник Ф. Скот Фицджералд. За Гъли търсенето на изгубени и непубликувани произведения на известни писатели е нещо като хоби. В миналото той намира и разказ на Джон Стайнбек, който също излиза за първи път в The Strand. Творбата на Фицджералд съдържа 8000 думи, озаглавена е Temperature („Температура“) и е написана през 1939 г., а главеният герой в нея е алкохолизиран писател със сърдечни проблеми. Историята отеква в реалния живот на автора като тъжно ехо на собственото му творчество – само година, след като я написва, самият Фицджералд умира от сърдечен удар.

 

2.  What Pet Should I Get? от Доктор Сюс

През 2013 г. вдовицата на Тиодор Сюс Гайзъл, известен под литературния си синоним Доктор Сюс, открива купчина ръкописи и скици, които е оставила настрана след смъртта на съпруга си през 1991 г. Листовете съдържат реплики и илюстрации към книжката What Pet Should I Get? („Какъв домашен любимец да си взема?), публикувана от Random House през юли 2015 г. Смята се, че творбата е написана в периода 1958-1962 г., тъй като основните персонажи в нея са същите брат и сестра, които откриваме и в бестселъра на Доктор Сюс от 1960 г. – One Fish Two Fish Red Fish Blue Fish. 

 

 

3. Sherlock Holmes: Discovering The Border Burghs And, By Deduction, The Brig Bazaar oт Артър Конан Дойл

През 2015 г. на тавана на историка Уолтър Елиът е открит кратък разказ за Шерлок Холмс. Необичайната история, за която се предполага, че е написана от самия сър Артър Конан Дойл, е поместена в сборника The Book o’ the Brig („Книгата на Бриг“). Целта на изданието е да набере средства за възстановяването на мост в близост до град Селкирк в Шотландия, унищожен по време на наводненията от 1902 г. Веднага след намирането на творбата възникват съмненя съмнения дали тя е дело на Конан Дойл, най вече заради факта, че цветущия език, използван в нея, не съответства на характерния му стил. Можете да я прочетете онлайн тук.

 

 

4. The Field Of Honor от Едит Уортън 

През 2015 г. Алис Кели, изследователка от университета в Оксфорд, изучава творбите на Едит Уортън в библиотеката за редки книги „Бейнеке“ в Йейлския университет, когато открива неиздаван досега разказ на британската писателка. Недовършената история, озаглавенa The Field of Honor („Полето на честта“), се състои от девет страници и е захваната за гръбчето на друг ръкопис. Сюжетът е съсредоточен върху Първата световна война и отправя критика към жените, които подпомагат само повърхностно военните усилия. Чувствителната тема може би обяснява защо произведението не е публикувано в онова толкова бурно време.

 

5. Poetical Essay On The Existing State Of Things от Пърси Биш Шели 

През 1810/11 г. Пърси Биш Шели следва за първа година в университета в Оксфорд. Тогава знаменитият автор пише и публикува поема, посредством която отправя критика към Наполеоновите войни, под псевдонимa „един джентълмен от Оксфордския университет“. Творбата от 172 реда е отпечатана в памфлет, състоящ се от 20 страници и озаглавен Poetical Essay on the Existing State of Things (букв. „Поетическо есе за настоящото състояние на нещата“), и не се приписва на Шели преди навършването на 50 години от смъртта му. Всички копия се считат за изгубени до 2006 г., когато едно от тях е намерено сред мистериозна частна колекция и е пуснато на търг. Само академиците разполагат с достъп до творбата до 2015 г., когато тя е откупена от Бодлианската библиотека в Оксфорд, за да бъде добавена към световноизвестната й колекция от произведенията на Шели. Поемата става 12-милионната книга, придобита от библиотеката, и е достъпна и за четене онлайн.

 

6. „Познатият непознат“ от Труман Капоти

Преди няколко години швейцарски издател, който чете задълбочено творбите на Труман Капоти в Нюйоркската обществена библиотека, се натъква на разнообразие от кратки разкази и поеми, които американският автор написва още преди да е навършил двайсет години. Четири от историите са публикувани в училищния литературен вестник The Green Witch, но по-голямата част от тях са напълно непознати за читателите. През октомври 2015 г. Penguin разпространява разказите в сборника The Early Stories of Truman Capote, а у нас те излязоха в края на 2017 г. под заглавието „Познатият непознат“ (изд. „Colibri“).

 

 

7. The Turnip Princess от Франц Хавиер фон Шьонверт

Докато претърсва архивите на град Регенсбург в Германия, изследователката Ерика Айхензеер открива 30 кутии, съдържащи повече от 500 немски приказки. Произведенията, останали незабелязани цели 150 години, са събрани от историка Франц Хавиер фон Шьонверт, който обикаля баварския регион Горен Пфалц и записва местните фолклорни истории, митове и легенди, за да ги съхрани. Между 1857 и 1859 г. той публикува плодовете на труда си в три тома, но работата му е засенчена от по-колоритните разкази на съвременниците му Братя Грим и книгите му потъват в безизвестност. Тhe Turnip Princess and Other Newly Discovered Fairytales („Принцесата ряпа и други новооткрити приказки“) съдържа 72 от изгубените творби и е публикувана от Penguin през февруари 2015 г.

 

Снимка на публикацията: PBS