fb
@-книгиЕ-книги

71% от пътуващите предпочитат хартиените книги пред електронните

2 мин.

Според изследването на летище Хитроу, 71% от хората, които пътуват, било то по работа или за удоволствие, най-често пълнят куфарите си с книги, вместо да предпочетат тънкия и лек електронен четец, посочват от сайта Good Е-reader.

Книгите се запазват много повече, когато не са около слънцезащитния крем, басейна и пясъка, но пък любовта ни към добрата стара книга е по-дълбока – 67% заявяват, че предпочитат да се придържат към печатни издания, защото така могат да се насладят на усещането на истинска книга в ръцете си. Над 12% оставят технологичните джаджи извън куфара докато са в чужбина.

От 2000 анкетирани, 67% са заявили, че се обръщат към приятели и семейството относно книжни препоръки, а след това и към библиотекари и продавач-консултанти в книжарници (22%). Автоматично-генерираните онлайн предложения са най-малко полезни – 33% от запитаните смятат, че препоръките са твърде стереотипни, а 15% твърдят, че са скучни.

“Няма съмнение, че популярността на електронните книги преживя своя бум през последните години, но когато става дума за почивка, изглежда, че една хубава печатна книга не може да бъде победена. Хората искат да си починат от технологиите, докато са в чужбина, така че е разбираемо, че биха предпочели да сменят своя Blackberry за Малори Блекман (британска детска писателка – б.ред.)“, споделя директорът по продажби на дребно на летище Хитроу Мюриел Зинграф-Шариф.

Саймън Смит, изпълнителен директор на WH Smith Travel, коментира, че книгите напомнят на хората за особено важна част от тяхното преживяване по време на почивка. „Нашите магазини на Хитроу са популярни със своите клиенти и ние сме щастливи да продължим да предлагаме голямо разнообразие от заглавия бестселъри, летищни ексклузивни и фантастични промоции на 70 милиона пътници, които летят през Хитроу всяка година“, казва той.