fb
БългарияНовини

Избират български роман за издаване в САЩ

1 мин.

Избират с конкурс съвременен български роман, който да бъде издаден на английски език в САЩ, съобщиха от фондация „Елизабет Костова“.

Всеки кандидатстващ писател трябва да има поне един роман, публикуван в България на хартиен носител от официално регистрирано българско издателство. Романът, с откъс от който се кандидатства, трябва да е публикуван на български език. Според правилата автор може да кандидатства само с една творба на конкурс. Писател, кандидатствал в предишно издание на конкурса, но неодобрен за публикация на английски език, може да кандидатства, но с откъс от различен роман.

Срок за кандидатстване: 5 септември 2022 г.

Дата на обявяване на победителя: 30 септември 2022 г.

Документите за кандидатстване можете да намерите тук.

Проектът се реализира за седми пореден път в партньорство с американското издателство „Open Letter Books“. Фондация „Елизабет Костова“ осигурява превода от български на английски език на награденото в съответното издание на конкурса заглавие, като издателство „Open Letter Books“ го публикува на английски език в САЩ.

До момента в рамките на проекта са подкрепени заглавията:   
Захвърлен в природата“ от Милен Русков, „18% сиво“ от Захари Карабашлиев, „Кратка повест за срама“ от Ангел Игов, „Това е както става“ от Албена Стамболова, „Партиен дом“ от Георги Тенев, „Една и съща нощ“ от Христо Карастоянов, “Невидими” от Наталия Делева.