fb
Ревюта

Да се надигнем, червени като зората, в “Алена кралица”

2 мин.
Alena kralitsa - Viktoriya Ayvyard

Alena kralitsa - Viktoriya Ayvyard“Алена кралица” (изд. „Ciela“) от Виктория Айвярд е завладяваща янг адълт приказка, която няма да ви разкрие непознат антиутопичен свят. Напротив, ще ви припомни дребни детайли от “Дивергенти”, “Разбий ме” и “Игрите на глада”, но същевременно ще ви потопи в една прекрасно написана история, която ще ви държи заинтригувани до последното си изречение.

Айвярд ни отвежда във вселена, изградена върху години война, смърт, трагедии и предателства. Вселена, буквално разделена от цвета на кръвта – могъщите властелини със сребърна кръв и обикновените простосмъртни с червена кръв. Сребърните са по-висши и имат различни суперсили, зависещи от династиите им – някои управляват метала и владеят огъня, други четат и внушават мисли. Червените пък нямат специални способности, а са обикновена работна ръка и лесна подновима войска.

В училище учехме за света преди нашия, за ангелите и боговете, които живеели на небето, управлявайки земята нежно и любящо. Някои твърдят, че това са приказки, но аз не вярвам на това. Боговете все още ни управляват. Слезли са от звездите. И вече не са мили и добри.

Мер Бароу е 17-годишна червена, израснала в нищета и мизерия. Бъдещето й е предопределено – да бъде пратена на бойното поле. Помага на семейството си по единствения възможен начин, който е открила – като обикаля пазарите в малкото село и пребърква джобовете на невинни жители и търговци. Когато един ден на най-добрия й приятел Килорн е отредена същата нерадостна съдба като нея, целият й свят се срива. Мер е готова да жертва и рискува всичко, за да открие начин да го избави от бойното поле.

Кражбите в село като нейното са дребни и незначителни. За да успее, Мер трябва да открадне от Сребърните. Взимайки отчаяното решение да посегне в джоба на непознатия Сребърен, тя преобръща не само съдбата си, но и бъдещето на страната си.

Аз съм злощастна случайност. Аз съм лъжа.

“Алена кралица” е увлекателна и поучителна книга за реалния живот, подсладен с фантастични елементи. Роман за приятелството, любовта, вярата, наивността, предателството, властта и потисничеството, в който “всеки може да предаде всеки”. Виктория Айвярд поставя наистина силен старт на трилогията и оправдава всички положителни ревюта и високи оценки. Определено я препоръчвам на почитателите на янг адълт фентъзи дистопиите.

Не пропускайте и ревютата на Преслава и Лора.