fb
БългарияНовини

„Алея на книгата” пристига в Габрово за първи път

2 мин.
Снимка: Алея на книгата

Пътуващото книжно изложение „Алея на книгата” вече посреща посетители и в Габрово. За първи път тази година градът на хумора събира представители на водещи български издателства и дава възможност за среща на публиката с автори на литература за деца и за възрастни.

Алеята беше открита навръх 15 септември и продължава до неделя. Шатрите са разположени в духовния център на града – в пространството между Регионалната библиотека и Априловската гимназия.

До събота, включително, в литературния кът на Алеята ще гостуват авторите Здравка Евтимова, Алек Попов, Катерина Хапсали, Илия Деведжиев, Мария Донева. Програмата предвижда и забавления за детската публика.

„Благодарим на Община Габрово за поканата да организираме заедно Алеята на книгата за първи път. В шатрите на събитието ще бъдат представени десетки нови заглавия, а литературният кът ще бъде място за среща със знакови имена на съвременната българска литература. Радваме се, че и Габрово се нареди до София, Пловдив и Варна и стана домакин на пътуващото изложение, чийто наслов е “Книгите при хората”, казаха организаторите при откриването на Алеята.

Издателствата, които ще предлагат разнообразие от заглавия, са „Алитеа”, „Жанет 45”, „Кибеа”, „Клевър бук”, „Колибри”, „Милениум”, „Панорама – Съюз на преводачите в България”, „Пилгрим”, „Сиела”, „Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, „Хермес”.

Ето и цялата програма през следващите дни:

Петък, 16 септември
17:00 ч. – Срещи с автори: Илия Деведжиев. Събитието е предназначено за деца.
18:00 ч. – Срещи с автори: Алек Попов

Събота, 17 септември
10:00 ч. – Умни забавления и искрен смях – игри с „Клевър бук“. Събитието е предназначено за деца.
11:00 ч. – Срещи с автори: Мария Донева. Събитието е предназначено за деца.
12:00 – „Актьорите четат“, с участието на актьори от трупата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“
16:00 ч. – Срещи с автори: Здравка Евтимова
17:00 ч. – Срещи с автори: Катерина Хапсали

Неделя, 18 септември
11:00 ч. – Приказката „Огнивото“ се превръща в спектакъл – представя Държавен куклен театър – Габрово. Събитието е предназначено за деца.

Съорганизатор на Алеята на книгата е Община Габрово.