fb
@-книгиЕ-книги

Американците искат цените на е-четците да паднат

1 мин.
ebooks ereaders

forresterПазарът на устройства за четене на електронни книги се нуждае от намаляване на цените, показва анализ на компанията Forrester Research. Според американците един четец не трябва да струва повече от 150 долара. Докладът сочи, че най-масовите устройства от среден клас биха били най-конкурентни на цени между $50 до $100.

Изследването на Forrester е проведено между 4706 американци, като е ползван Методът за чувствителност на цената на Ван Вестендорп. От консултантската компания разкриват, че благодарение на този метод най-лесно може да се определи дали един продукт или цял пазар е скъп или евтин. Четирите отворени въпроса са свързани с най-удобната за респондента цена, за минималната възможна цена на качествен продукт, за границата между нормална цена и скъп продукт и за това кога купуването на даден продукт би било истински добра сделка.

Според допитването 14% от всички близо 200 милиона американци, които ползват редовно интернет, смятат, че настоящите цени на е-четците – около $200 и нагоре – са високи. Forrester твърдят, че без рязко намаляване на цените устройствата никога не биха достигнали достатъчно дълбок пробив на пазара. Според консултантите обаче електронните четци никога няма дадостигнат известността на музикалните си събратя – MP3 плейърите, които в момента са притежавани от 110 млн. американски потребители.