fb
НовиниПо света

Издатели в Уелс искат по-високи цени на книгите, за да оцелеят

3 мин.

Издатели в Уелс искат по-високи цени на книгите, за да оцелее индустрията, тъй като разходите за печат значително са се увеличили, съобщава BBC. Книжният съвет на Уелс (BCW) заяви, че цените са били „изкуствено ниски“, за да насърчат клиентите да продължат да купуват.

Същевременно през миналата година цената на хартията се е увеличила с 40%, а ръст бележат и разходите за мастило и лепило. Някои от компаниите прибягват към свиване на дейността и започват да отпечатват по-малка селекция от книги, за да поемат допълнителните разходи, без да се налага увеличение на крайния продукт.

Голяма част от издателите зависят от субсидии от BCW, която е базирана в Абъристуит, Кередигион, за да финансират публикуването на заглавия, които са значими в културно отношение, но не непременно търговски успешни. Това включва голям брой книги на уелски език, чийто пазар е малък, но добре поддържан.

Ръководителят на BCW Мерерид Босуел обясни, че цените не са се променили, за да насърчат любителите на книги да купуват и от страх, че клиентите ще спрат да купуват, ако цените се повишат.

„Това, което открихме обаче, беше точно обратното: ако качеството на корицата и публичността на автора са добри, тогава хората купуват тази книга, независимо от коричната ѝ цена. Мисля, че трябва да бъдем малко по-уверени в качеството на нашите книги, защото не е справедливо да  поддържаме цените изкуствено ниски“, каза тя.

Босуел добави, че ниската цена не „помага на авторите, не помага и на пресата. Но важното е, че не помага и на книжарниците“.

Издателят Rily, който публикува оригинални книги на уелски и английски език, е категоричен, че според настоящите икономическите условия трябва да ограничи плановете си.

Ричард Туниклиф управлява Rily със съпругата си и наскоро преструктурира компанията, за да се опита да стане по-ефективна.

„Не съм убеден, че всички ще оцелеят, ако това е продължителна рецесия. Ако това е продължителен период на покачващи се цени и намалени продажби, това ще окаже своето въздействие. Не виждам намаляване на транспортните разходи. Не виждам намаляване на разходите за хартия“, каза той. Според Туниклиф без подкрепата на BCW и правителството на Уелс много издатели „нямаше да оцелеят“.

Въпреки че някои издатели съкращават дейността си, BCW призова за по-голямо разнообразие от нови книги, които се надяват да достигнат до нови читатели. Този призив е подкрепен и от организаторите на един от водещите световни литературни фестивали, който се провежда всяко лято в град Хей-он-Уай в Поуис.

„Ясно е, че това е наистина предизвикателно време за авторите, за издателите. Има ги онези разходи за хартия и енергия, но има огромен брой нови писатели, които навлизат на пазара след Covid. Особено тази година се сблъскахме с голям брой издатели, които искат нови хора да бъдат чути и видени на Hay Festival, което е фантастично“, каза главният изпълнителен директор на Hay Festival Джули Финч. Тя добави, че много издатели са искали да увеличат разнообразието от автори, с които работят.

„Издателите осъзнават, че разнообразието в материала, който достига до тях, е важно, защото трябва да отразява много по-широки аудитории – и вероятно нови аудитории – за които не са мислили непременно или не са се насочвали преди“, добави още тя.