fb
НовиниПо света

Американска дигитална библиотека обвинена, че използва Covid-19 за злоупотреба

3 мин.

The Internet Archive (американска дигитална библиотека, основана през 1996 г. с цел архивиране на уеб страници) пусна „Национална кризисна библиотека“, давайки свободен онлайн достъп до 1.4 милиона книги, съобщава The Guardian. Това предизвика вълна от недоволство и обвинения в лишаване на авторите от продажба на книги, върху които има авторски права.

На 24 март The Internet Archive обяви, че преустановява заемането на книги на принципа на резервацията, което означава, че вместо системата „върната книга – дадена книга“, прилагана в повечето обществени библиотеки, ще се предоставят за временно ползване книги на всекиго, във всяка точка на света. Този ход беше рекламиран като насочен към „безпрецедентната глобална и непосредствена нужда от достъп до материали за четене и проучване“ по време на епидемията от Covid-19.

В понеделник сутринта сред заглавията на романи, които в момента могат да бъдат четени безплатно онлайн, попаднаха имена на автори като: Джоан Роулинг, Джордж Реймънд Ричард Мартин, Стивън Кинг, Хилари Мантел и Нийл Геймън.

Няколко автори осъдиха решението на архива, в това число и носителят на Пулицър Колсън Уайтхед, който написа в Twitter: „Сканират книги незаконно и ги качват онлайн. Това не е библиотека.“

От доста време The Internet Archive е в конфликт с писателските организации. Те обвиняват сайта в качване на книги, които не са в публичния домейн, като по този начин лишава авторите от възможни приходи от продажбата и заемането на книги от обществените библиотеки.

Дъглас Престън (снимка: audible.com)

В разгорещено изявление Писателската гилдия на САЩ нарече решението ужасяващо и каза че е била „шокирана, че  The Internet Archive използва епидемията от Covid-19 като извинение, за да премине отвъд пределите на авторското право, като по този начин нанесе вреда на авторите, много от които вече едва се справят със ситуацията.“

The Internet Archive няма каквито и да било права върху тези книги и използва глобалната криза, за да прокара идеология, която нарушава федералния закон за авторските права и вреди на повечето автори. Той изопачава естеството и законността на проекта посредством измамлива публична кампания”, казват още от гилдията.

Председателят на писателската гилдия Дъглас Престън каза: „Като че ли са оплячкосали книжарница и са започнали да раздават книги на минувачите. Вредят на писателите и книжарниците по време, когато същите най-малко биха го понесли.“

В Обединеното Кралство изпълнителният директор на Обществото на писателите – Никола Соломон – нарече действието „позорно“ и каза, че ще се срещне с държавни лица, за да обсъди как да спре това, което тя описва като „чисто и просто пиратство“.

The Internet Archive е страна по позицията за контрол върху дигиталното заемане, в която се твърди, че свободното използване позволява на библиотеките да дигитализират книги и да ги предоставят за временно ползване на своите членове, при условие, че се отдават толкова броя копия, колкото са притежавани преди дигитализацията. Но отмяната на библиотечната система на заемане на книги означава, че в момента от The Internet Archive може да се предоставя какъвто и да било брой копия на дигитализирани заглавия.

„Разбираме, че писателите и издателствата също ще бъдат засегнати от тази глобална пандемия. Насърчаваме читателите, които са в състояние да купуват книги, да го правят, в идеалния случай – като подкрепят местната книжарница. Ние улесняваме писателите, давайки им възможност книгите им да не бъдат достъпни за ползване, като изпратят имейл, ако желаят”, съобщи The Internet Archive.

Снимка на публикацията: Pexels

[ + ]