fb
От издателстватаСпециални

Анджела Марсънс, Вал Макдърмид и Елена Михалкова са звездите в колекцията класни криминални романи на издателство „Еднорог“

5 мин.

Криминалните романи и трилърите са един от най-популярните литературни жанрове и имат милиони почитатели по цял свят. Издателство „Еднорог“ запазва силните си традиции в областта на историческия криминален роман с поредиците на неоспорими любимци на публиката от категорията на Борис Акунин, но не престава да търси най-добрите представители на съвременната криминална литература.

Предложението в полето на класическия криминален роман е най-новата книга в каталога на издателството – „Не е препоръчително да се обиждат котки“ от рускинята Елена Михалкова, която е една от най-продаваните авторки на криминални книги в своята родина. Юрист по образование и следовател по професия, нейната писателска кариера започва съвсем случайно. Тя създава първата си детективска история като отговор на предизвикателството на своя съпруг, също следовател, че няма да успее да измисли сюжет, в която той да не познае кой е убиецът.

Историята в романа започва съвсем невинно – фотографката Светлана прибира бездомно коте от улицата, което обаче скоро се превръща в неблагонадеждния котарак Тихон, чийто разбойнически нрав въвлича Светлана в поредица злополуки, загадъчни събития, а накрая и в ужасно убийство. И не е само това – престъпникът започва да преследва младото момиче, което вероятно знае нещо уличаващо, макар само да не съзнава какво. Романът е изпълнен с обрати, краят е неочакван, както обичат почитателите на криминалетата, а към това добавяме много смях с подвизите на Тихон и не на последно място щипка любов – всичко това превръща „Не е препоръчително да се обиждат котки“ в прекрасен избор на четиво за мързеливите летни дни.

За любителите на черния трилър, сериозния психологически подход към жанра и по-кървавите убийства идеалният избор са книгите на шотландката Вал Макдърмид. Тя е известна не само на стария континент, но е публикувана в многомилионни тиражи и в САЩ, през 2009 г е приета в Залата на славата за автори на трилъри, а през 2010 г е удостоена с престижния „Диамантен кинжал на Картие“. Двете й популярни поредици са за главен инспектор Карол Джордан и профайлъра Тони Хил и серията „студени досиета“ – неразкрити с години криминални случаи, които изобретателният инспектор Карен Пири успява да разреши след години.

Най-новото заглавие на Вал Макдърмид, което излезе на български език преди няколко месеца, се нарича „Потайни замисли“. В кола, изгоряла на затънтен междуселски път, е открито изпепелено тяло на жена. Главен инспектор Карол Джордан и профайлърът доктор Тони Хил скоро разбират, че не става дума за изолиран случай. Така започва преследването на ужасяващо хладнокръвен сериен убиец, уверен, че е невидим, непроследим и недосегаем. И което е най-ужасно, по всичко личи, че той е прав.

Загиват още жени, елитният отдел за борба с особено тежки престъпления полага отчаяни усилия да залови престъпника, но непрестанно се натъква на задънени улици. В този роман финият усет на Вал Макдърмид се проявява не само в портрета на престъпника, но и в описанието на сложната плетеница от любов, вина и бремето на страшни спомени, белязали дългогодишната връзка на Карол и Тони.

Другото класно предложение от сферата на адреналиновия криминален роман с неочакван край е най-новата поредица на издателството за инспектор Ким Стоун, млада, но безкомпромисна служителка на криминалната полиция, с автор британката Анджела Марсънс. Първата книга от серията  – „Сподавен писък“ – започва ударно. Петима души са се събрали около плитък гроб. Изкопали са го заедно. Гроб за възрастен човек би отнел по-дълго време. Но в този безкръстен гроб ще лежи невинно дете. Над него тъмните силуети сключват своя договор – тайните им ще останат скрити, а договорът е подпечатан с кръв…

Години по-късно една директорка на училище е удушена в собствената си баня. Това е първото от поредица жестоки убийства, хвърлили мрачната си сянка над Средна Англия. Когато човешки останки са открити и в един запустял дом за изоставени деца, страшната тайна започва да надига глава. Инспектор Ким Стоун разбира, че преследва човек с изкривена психика, убивал безнаказано в продължение на десетилетия.

„Сподавен писък“ пожъна успех на българския пазар и работата по втората книга от поредицата – Evil Games – вече започна.

И накрая, но не по важност, идва ред да съобщим с гордост, че към семейството на нашите майстори на интелектуалния трилър до края на годината ще се присъедини Антъни Хоровиц с неговия великолепен роман в стил „загадка в загадката“ – Magpie Murders.

Хоровиц е изключително популярен телевизионен сценарист, носител на престижната награда BAFTA и е избран от фондация „Конан Дойл“ – собственост на наследниците на великия писател – да напише продължение на приключенията на най-известния детектив в света. Magpie Murders е определяна от самия Стивън Кинг за книга, написана в най-добрите традиции на загадките на Агата Кристи. Само че по-умна. Преводът ще бъде на безупречния Богдан Русев. Несъмнено е едно – Magpie Murders ще бъде не просто един от многото криминални романи, а изящна наслада за ума.

[ + ]