fb
10, които...Специални

15 мистериозни факта за Агата Кристи

8 мин.

С над два милиарда продадени книги британската писателка Агата Кристи (1890-1976) и до ден днешен държи читателите си будни до сутринта. Личният й живот е загадка, а изчезването й през 20-те години на миналия век чудесно пасва на сюжетите на романите й.

Представяме ви няколко загадъчни и интригуващи факта от живота на Кралицата на криминалния жанр.

1. Майка й не иска да я научи да чете

Преди да се превърне в една от най-продаваните авторки на всички времена, Агата Кристи е била застрашена от реалната опасност да израсне необразована. Майката й била против дъщеря й да се научи да чете, в резултат на което Кристи се учи сама. Освен това майка й настоява да я обучава вкъщи и отказва да я запише на каквото и да е официално училище до 15-годишна възраст, когато семейството й я изпраща в Париж.

2. Сестра й я предизвиква да напише първия си роман

След като Агата Кристи прекарва юношеството си в четене на книги и писане на истории, сестра й Маджи я предизвиква да участва в проект за създаване на дълга история. Кристи приема предизвикателството и измисля „Аферата в Стайлс“ – мистерия, в която войник, излязъл в отпуск по болест, се оказва въвлечен в случай с отравяне в дома на негов приятел. Романът, който бележи първото участие на детектива Еркюл Поаро, е отхвърлен от шест издателства, преди да бъде отпечатан през 1920 г.

3. Еркюл Поаро е базиран на истинска личност

Мустакатият детектив Еркюл Поаро, който винаги подхожда като джентълмен при решаването на криминални случаи, се смята за най-известното творение на Агата Кристи. Смята се, че Кристи се вдъхновява за образа му в началото на 1910 г., когато забелязва белгиец, слизащ от автобус. Той изглеждал странно, имал любопитно оформени мустаци и изненадано изражение. Дебютът на измисления герой в „Аферата в Стайлс“ е първата сред повече от 40 негови появи.

Публикация за изчезването на Агата Кристи (снимка: Hulton Archive/Getty Images)

4. Агата Кристи изчезва мистериозно за десет дни

През 1926 г. Кристи, която вече е натрупала огромен брой почитатели, напуска безследно дома си в Лондон. Подобна постъпка спокойно може да послужи като началото на история, написана от самата Кристи, особено след като малко преди това съпругът й Арчи разкрива, че се е влюбил в друга жена и иска развод. Следва мащабна полицейска акция, която се оказва ненужна: Агата Кристи прекарала „изчезването си“ извън града в спа център, най-вероятно за да се отдалечи от бурните си семейни проблеми. Авторката не споменава нищо за случая в автобиографията си. Някои смятат, че го е използвала като реклама, докато други вярват на споделеното от семейството й мнение, че тогава Агата е претърпяла породена от стреса амнезия.

5. Не е харесвала насилието

В една криминална книга обикновено е задължително да има убийство. Агата Кристи обаче предпочита да умъртвява героите си чрез отрова. По време на войната работи в диспансер и натрупва познания относно фармацевтичните продукти. Нейните герои рядко носят пистолети. Двама от най-известните й детективи – Мис Марпъл и Еркюл Поаро, са истински пацифисти.

6. Използва псевдоним

Не всички творби на Агата Кристи са под знака на смъртта. От 1930 г. до 1956 г. тя написва шест романтични книги под името Мери Уестмакот. Псевдонимът е комбинация от презимето й – Мери, а Уестмакот е фамилията на нейни роднини.

7. Обичала е да кара сърф

През 1922 г. заедно със съпруга й Арчи заминават на дълго пътешествие, което започва от Южна Африка и завършва в Хонолулу. С всяка следваща локация двойката става все по-добра в сърфирането, като някои историци дори смятат, че Агата и Арчи са първите британци, които са се научили да карат сърф в изправена позиция.

8. Предпочитала е да не се снима

Агата Кристи присъства на множество фотографии, направени по време на пътешествията й, и определено не се срамува да застава пред обектива. Същевременно обаче изразява силно нежелание на кориците на книгите й да се появяват нейни портретни снимки. Предполага се, че просто не е искала читателите й да я разпознават публично.

9. Полага клетва към детективския жанр

Лондонският детективски клуб, основан през 1928 г. от писателя Антъни Бъркли, е мястото, където се събират прочутите английски автори в криминалния жанр. Членовете му се „заклеват“ никога да не укриват жизненоважни улики от читателите си и да не използват напълно измислени отрови за основа на сюжета. Агата Кристи е уважавана членка и през 1956 г. се съгласява да стане почетен президент на клуба, но само при едно условие – в никакъв случай да не изнася речи.

10. Опитва се да пропуши

Някога пушенето е било толкова уважавано, че се смятало за странно, ако не го правиш. Малко след края на Първата световна война Кристи споделя, че е разочарована от неумението си да хареса този навик, въпреки че се е опитвала.

11. Написва най-дълго играната театрална постановка в света

Пиесата на Агата Кристи „Капан за мишки“ е представена за първи път в Лондон през 1952 г. Шейсет и пет години по-късно тя продължава да се поставя на сцена и събира огромна публика. По заповед на кралица Мери творбата, създадена през 1947 г., първоначално е предвидена като разказ за радио със заглавието „Три слепи мишки“.

Агата Кристи с втория й съпруг Макс Малоуън (снимка: The Hindu Photo Archive)

12. Обичала е археологията

След като се развежда с първия си съпруг Арчибалд, през 1930 г. Кристи се омъжва за археолога Макс Малоуън и се присъединява към него по време на редовните му експедиции в Сирия и Ирак. През 2015 г. Harper Collins публикуват забравения й мемоар от 1946 г., където тя споделя преживяванията от пътуванията си. Макар че помага на съпруга си с разкопките, тя никога не спира да пише. Двойката предпочита да се придвижва с влака Ориент Експрес – факт, който може би вдъхновява Кристи за написването на „Убийство в Ориент Експрес“.

13. Най-малко една „жертва“ в творбите й е вдъхновена от действителността

По времето, когато Кристи се омъжва за втория си съпруг Малоуън, той работи като асистент на известния археолог сър Леонард Уули. Този факт не се харесва на съпругата на Уули, която отказа да допусне Кристи в лагера за разкопки в Месопотамия. Малоуън е принуден всяка вечер да пътува с влак до Багдад, за да е със съпругата си. По-късно излиза романът на писателката „Убийство в Месопотамия“, в който жертвата е съпругата на главен археолог, пребита до смърт с античен боздуган. Кристи посвещава романа си на семейство Уули, които никога повече не придружават съпруга й в експедиции.

14. Можете да наемете стария й дом

Ако искате да се потопите в атмосферата, в която е живяла Агата Кристи, то наистина имате тази възможност. Домът й в Девъншир, Англия, служил й като убещиже през летните дни на 50-те години на миналия век, е свободен за наемане. Части от него могат да се наемат от отделни лица или групи за 500 долара на вечер. Някои от мебелите, които са принадлежали на авторката, са все още там.

15. Еркюл Поаро е единственият измислен герой, чиято „смърт“ е отразена на страниците на „Ню Йорк Таймс“

Подобно на Артър Конън Дойл, така и Агата Кристи достига момента, в който се отегчава от героя си. През 1975 г. тя решава да го „убие“ в романа „Завесата“. Реакциите след това са толкова бурни, че на първа страница на вестник „Ню Йорк Таймс“ се появява некролог на Еркюл Поаро с текст: „6 август 1975 – Почина Еркюл Поаро, известен белгийски детектив„. Агата Кристи умира година по-късно.

Това лято разбрахме, че Amazon придобиват американските права за екранизациите по Агата Кристи, а най-обичаният й роман сред читателите в цял свят е „Десет малки негърчета“ . Коя е любимата ви нейна книга?