fb
ИнтервютаСпециални

Ariadna – момичето, чиито текстове провокират любовта

6 мин.
Автор на интервюто: Божила Симова; Снимки: The Cable Photography

Наварт Аведисова е родена в един от градовете, от които произхождат толкова много хора на изкуството – Шумен. За разлика от тях обаче нейното лице остава скрито за хората, зад псевдоним, носещ името на героинята от гръцката митология Ариадна и свързано с мита за спасяването на Тезей от лабирината на Минотавъра. Символиката на името избира, защото подобно на древногръцката богиня тя си е поставила без да иска нелека задача – в случая – да провокира читателите в социалните мрежи с поезия. А хилядите споделяния на нейни стихове подсказват, че е успяла. От няколко години Наварт пренася строфите си в книги като самопубликуващ се автор, а тази ѝ свобода, макар и трудна за книжния пазар днес, определя като уют. Защото, поезията ѝ, казва тя, ще намери „всеки, който трябва, в подходящия момент“.

Най-новата книга на младата поетеса „Отвътре навън“ вече е факт и съдържа текстове, които често вадят читателите от лабиринта на сивото ежедневие, пренасяйки ги в един свят, където „онази любов“ все още съществува. И тя „всякога е лишена от егоизъм.“

Ariadna – интернет поет, самоиздаващ се автор, псевдоним със силна символика?  Коя си ти?
Няма да бъде пресилено да отговоря, че още търся коя съм. Може би точно в поезията си се доближавам най-близо до себе си. Тя някак прави от цялата каша в мен хомогенна смес. Балансира ме. Иначе в най-общ план съм просто жена, майка, човек.

Имате близо 50 000 последователи в социалните мрежи. Това ли е новият път към читателите?
Тази страница беше моят таен дневник. Кога и как се превърна в нещо повече не знам и до днес. Социалните мрежи дават пълна свобода на избор. Радвам се, че съм избор за толкова хора.

Защо избра да си самопубликуващ се автор?
Няма конкретна причина. Просто така се чувствам уютно. Срещам трудности, но когато взема в ръка книгата си, всичко друго изчезва.

Как читателите ти могат да се сдобият с книгите?  
Книгите са общо четири – „Чети ме.Чети се. Чети.“, „Кратки думи помежду ни“, „Здравей, сърце…“ и най-новото попълнение – „Отвътре навън“. Могат да бъдат поръчани лично от мен, чрез профилите ми в социалните мрежи – Фейсбук и Инстаграм, както и чрез онлайн книжарницата на Izdavam.com.

Излиза новата ти книга. Избрала си колаборация с много интересен човек, що се отнася до корицата ти? Разкажи ни повече за нея
„Отвътре навън“ обхваща най-силните текстове и стихове, които съм написала през последната малко повече от година. Интересното при всички сборници е, че въпреки близките теми, всяка книга изпъква със собствен характер и различно остатъчно чувство. Любими текстове нямам, защото всички са ми любими. Всяка дума, която съм написала, е мъничка част от всичко, което нося. Що се отнася до корицата, когато попаднах на проектите на Борислав Александров в Инстаграм, бях меко казано впечатлена. Беше пресъздал един от текстовете ми по уникален начин. Реално това направи свръзката по между ни за бъдеща работа заедно.

Кога реши стиховете, публикувани в социалните мрежи, да се превърнат в книги?
Близките до мен хора, които знаеха за страницата, не спираха да ми говорят за това. Чувствах се твърде “малка“ като творец, за да си позволя да издам книга. Струваше ми се твърде смело дори да си помисля, че някой ще пази думите ми в библиотеката си вкъщи. Дойде обаче момент, в който зачестиха запитванията и от страна на читатели. Това ми даде необходимия тласък да действам.

Какви хора ти пишат и какво най-често?
Различни читатели ми пишат абсолютно всеки ден. Изразяват позиция, емоции, споделят с мен. Често търсят съвет или просто мнение по даден въпрос. Пишат ми стихове, опонират ми, когато не са съгласни с нещо, което съм написала, обсъждаме. Най-често ми пишат, че текстовете ми им импонират, че съм ги накарала да осъзнаят нещо, което е било пред очите им винаги, но не са виждали, че когато ме четат се успокояват. Усмихва ме общуването ни. Носи ми топлина.

Водят се много спорове в литературоведските среди относно признаването на новия модерен вид поезия, тази в интернет. Какво мислиш за това? 
Мисля, че изкуството си е изкуство. Трябва да се уважава във всичките му форми. Само хора, които са далече от него по усет, биха му сложили рамка, каквато и да е. Когато не харесваш нещо, го подминаваш. Просто е.

Какво чете Ариадна?
Чета всичко, което може да ме доближи максимално до нови гледни точки, свързани с любовта и живота. Любими автори, които са успели да разширят мирогледа ми са Анди Андрюс и Елиф Шафак. Не обичам тежки книги.

Какво искаш да знаят хората за човека зад псевдонима?
Истината е, че нямам нужда да знаят каквото и да е. Обменът между мен и читателите ми е изцяло енергиен и емоционален. Някак личен и тих. Ариадна е просто глас, който ги кара да чуят своя собствен глас. Нямам амбиция и желание да бъда повече, това стига и на мен, и на тях.

От какъв вид литература се нуждаят младите читатели?
Провокативна. Независимо от темите, стилът и формата. Младите хора не трябва да четат литература, която им обяснява как да живеят, а литература, която да ги провокира да живеят по своя начин.

Чувството, което искаш да носи поезията ти е …?
Искам просто да носи чувство. На всеки – според него си. Истински важно ми е да създава въпроси. Чрез тях читателят да се доближи не до мен, а до самия себе си.

Какви хора ти се иска да те четат?
Който трябва да ме чете – ме чете. А, който има нужда да ме прочете, вярвам, че ще ме намери в подходящия за него момент.

Автор: Божила Симова