fb
НовиниПо света

Елиф Шафак, Маргарет Атууд и Нийл Геймън ще участват в украинския фестивал на книгата

2 мин.
Елиф Шафак, Маргарет Атууд и Нийл Гемън са сред имената, които ще се включат в хибридното издание на украинския книжен фестивал

Световнопризнати писатели, включително нобеловият лауреат Абдулразак Гурна и носителката на наградата „Букър“ Маргарет Атууд, ще си партнират с укаински писатели по време на Lviv BookForum, пише The Guardian. Най-големият фестивал на книгата в укаинския град Лвов ще се проведе на живо и онлайн от 6 до 9 октомври. Партньор на форума тази година е фестивалът Hay, благодарение на който ще бъдат излъчени безплатно онлайн всичките 15 събития от Украйна. Подготвени са и редица срещи специално за международна дигитална публика.

Международният директор на фестивала Hay Кристина Фуентес Ла Рош каза, че програмата е пълна с вдъхновители.

„Тази програма е акт на неподчинение, предизвикателство към онези, които биха ограничили свободното изразяване и толерантния обмен на идеи, и катализатор за глобална промяна“, добави тя.

В рамките на програмата, Маргарет Атууд ще се включи в разговор с украинския психолог Юрий Прохаско. Турската писателка Елиф Шафак ще участва в разговор с украинската писателка Катерина Калитко. Сред имената на участниците са и израелският антрополог Ювал Ноа Харари, както и британският писател Нийл Геймън, който ще води разговор с украинската журналистка Севгил Мусаева.

Нобелистът Гурна ще се срещне с украинската историчка Олена Стяжкина и мексиканската активистка Лидия Качо. Ще се появят също така неврохирургът Хенри Марш и адвокатите и активистите Лариса Денисенко и Филип Сандс.

Геймън коментира, че провеждането на фестивала във време, когато в страната се води война, е „смел акт на съпротива и позволява на писатели като мен да застанат солидарно с писателите и читателите в Украйна“ Марш, който посещава Украйна и работи с колеги неврохирурги там от 30 години, обясни, че събитието е „прекрасен израз на факта, че Украйна наистина е част от Европа – исторически и културно“. Кураторът и журналист на Lviv BookForum София Челяк каза, че програмата е „създадена да се справя с неудобни въпроси, на които може да няма недвусмислен отговор.

„Това е място за писатели и читатели да задават въпроси и да разказват своите истории, разговор, който протича напук на злото, което се стреми да смачка свободата ни“, добави тя.

Всички събития ще се излъчват онлайн, напълно безплатно, с украински и английски субтитри, достъпни на живо, и испански – добавени след събитието.

Лвов е най-големият град в Западна Украйна и шестият по големина в страната, и остава до голяма степен в безопасност от военните действия.

Пълната програма може да видите на сайта на фестивала Hay, където ще се излъчват и всички събития.

[ + ]