fb
ПанаирътРепортажи

Аудиокнигите вече могат да обогатят ежедневието и на българския читател

3 мин.

Аудиокнигите бяха фокус на една от дискусиите, които се проведоха в петък по време на Софийския международен литературен фестивал 2018. Тя беше озаглавена „Обичате ли вълнуващите истории? Как Storytel и аудиокнигите могат да обогатят ежедневието ви“, а участие взеха Лиза Василева, регионален мениджър за България на шведската стрийминг платформа за аудиокниги Storytel, Бербел Бекер, директор „Международни проекти“ на Франкфуртския панаир на книгата, и писателят и експерт по авторски права Радослав Парушев. Модератор на събитието беше създателят на сайта „Аз чета“ Александър Кръстев.

В началото Лиза Василева представи Storytel с няколко изречения. Компанията е основана в Швеция през 2005 г. и е първата в света стрийминг платформа за електронни и аудиокниги. Вече е достъпна на три континента, като в България стартира през декември с 300 български и около  50 000 англоезични заглавия в каталога си. Василева каза:

Вярваме, че аудиокнигите ще се харесат и в България. Трендът в целия свят е позитивен както за аудиокнигите, така и за консумирането на електронно съдържание изобщо.

 

Според нея аудиокнигите създават изцяло нов пазар за книгоиздаване, като за пример даде статистика, която показва, че над 75% от потребителите на Storytel продължават да купуват и четат книги на хартиен носител в ежедневието си. От тази гледна точка следва, че се добавя още един канал, който издателите могат да използват, за да стигнат до повече читатели.

 

Радослав Парушев изрази позитивно мнение за наличието на платформа като Storytel  в България. Според него българският писател „не е в кошницата за първа необходимост в българския дом“ и затова всяка нова медия отваря нови възможности. Освен това въвеждането на един различен комуникационен канал би разширил читателската аудитория. Той добави с чувство за хумор:

Като известен нарцисист, удоволствието да слушам собствените си книги е страхотно. Като отчетеш факта, че в България има около 500 хиляди писатели, това ще бъде един огромен пазар за продуктите на Storytel, защото хората ще искат да се слушат сами.

 

Бербел Бекер сподели, че пазарът на аудиокниги в Германия е с много висок ръст и този факт се отразява положително и на продажбите на хартиени книги. Тя разкри, че през 2019 г. Панаирът във Франкфурт готви отделна зона за аудиокниги.

Лиза Василева потвърди позитивната тенденция за ръст при използването на електронните и аудиокниги от опита си в Storytel. Тя сподели, че платформата покрива широка аудитория – от 12 до 65-70 годишни потребители. Василева разкри още любопитна информация за процеса на издаване на една аудиокнига – от закупуването на авторските права, през набирането на талантливи озвучаващи актьори, до намирането на добри графични дизайнери, които се грижат за оформлението на продукта.

Радослав Парушев засегна и темата за почти тоталното отсъствие на електронни книги на българския пазар – факт, който ощетява читателите и авторите. Той успокои публиката, че съдържанието на Storytel е толкова добре защитено, че хакерите не биха могли да се домогнат до него. Александър Кръстев добави, че по този начин ще започне да се възпитава нов вид читатели – такива, които осъзнават нуждата труда на авторите на книги да се заплаща достойно.

Цялата дискусия можете да гледате тук:

Снимки: Софийски международен литературен фестивал