fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Детски книги

4 мин.

Малките читатели заслужават най-хубавите книги на пазара! Макар отдавна да не се числим към детската аудитория, понякога и ние самите често се изкушаваме от красивите издания в книжарниците. Споделяме с вас няколко от тях, които спечелиха както нашите сърца, така и тези на малчуганите около нас. Заслужава си да ги потърсите на щандовете на Софийския международен панаир на книгата 2018 в НДК!

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Пакс“ (изд. „Лабиринт“) от Сара Пенипакър – тази книга носи емоцията на по-старите анимационни филми, на които винаги плачеш като дете, но още повече като възрастен. Историята ми напомни на „Лисицата и хрътката“, над който, признавам, съм проляла кофи сълзи. Сара Пенипакър разказва трогателната история за приятелството между едно дванайсетгодишно момче и неговото лисиче. Когато двамата са разделени от войната, всеки поема по опасен път – както за да открие другия, така и за да израсне насред споходилите го приключения и препятствия. Изданието е красено от илюстрациите на Джон Класен, което е допълнителна червена точка в негова полза, при това огромна. Сара Пенипакър в никакъв случай не пише наивно, даже напротив – романът ѝ носи много мъдрост в себе си, а краят предава страхотно послание, което, вярвам, всеки възрастен може да почувства.

 

Диляна Денева препоръчва:

„Жабчето Жо“ (изд. „Дъбови листа“) от Нуша Роянова – превърна се в любимата книга за съвместно четене с моите племенници. Текстът не е голям по обем, но наш навик е да обсъждаме героите, сюжета, илюстрациите и така на всяка страница отделяме много повече време, отколкото е нужно, просто за да се изчете текстът. А историите за Жо дават отлична възможност да се обсъждат теми като приятелство, упоритост, изкуство, благодарност. В търсенето на „своето нещо“ жабчето експериментира с различни дейности и всяка кратка история съдържа поука. Илюстрациите пък наистина се различават от тези в класическите детски книги и привличат вниманието на малчуганите.

 

Преслава Колева препоръчва:

lupo-i-tumba-chast-2„Лупо и Тумба“ – част 1 и част 2 от Петя Кокудева (изд. „Жанет 45“) – книга, която препоръчвам, подарявала съм и ще подаря за Коледа на приятелка. Мисля, че няма детски препоръки от мен, които да минат без споменаването на Петя Кокудева. Не знам вече дали има родител, който да не е чувал за Петя. Не знам и какво повече бих могла да кажа – обожавам всичко написано от нея, както и страхотните илюстрации на Ромина Беневенти. Ще ви оставя да се убедите сами (ако вече не сте) с един цитат:

– Имаше мармалад на дъното на буркана, а сега го няма, Тумба?
– Ами да, защото го спасих, Лупи.
Когато някой е на дъното, не го оставяш там, а му помагаш да излезе.

 

parvi-vaprosi-i-otgovori-kakvo-sa-zvezdite-tvardi-koritsi-30„Какво са звездите първи въпроси и отговори“ (изд. „Фют“) – прекрасна детска енциклопедия за малките деца, които тепърва откриват света и постоянно задават въпросите „защо“ и „как“. Книгата има прекрасни илюстрации, твърди корици и страници (всеки родител знае защо това е важно). За да открие малчуганът отговора, той трябва да повдигне капачето с картинка. Така той не само намира обяснения какво са звездите, колко далеч са от нас, колко са на брой, с каква големина и размери и т.н., но и страшно се забавлява. Препоръчвам конкретно това заглавие, защото него имаме, но издателство „Фют“ публикува цяла поредица книжки с първи въпроси и отговори на различни теми. Всичките те са подходящи и може да изберете своя подарък според интересите и вкуса на вашето дете.

 

alea-akvarius-taynata-na-okeanite-morskoto-momiche-3-31„Алеа Аквариус“ (изд. „Емас“) от Таня Щевнер – много ми се искаше третата ми препоръка да е за малко по-големи читатели, тъй като това, което чета и купувам, е предназначено за моето дете. Избрах трилогията на Таня Щевнер, която подарих на племенницата ми, и тя ѝ стана любима. Често ѝ вземам книги, но серията за Алеа е единствената, след чийто прочитит вече питаше за следващата. Романите са чудесна комбинация от приключения, щипка мистерия и морски хора. Алеа търси биологичната си майка, която може да отговори на въпросите ѝ за произхода ѝ. Помагат ѝ нейните приятели от кораба „Круцис“. Заедно с тях читателят ще прекоси морета и ще посети различни страни. Перфектния избор за читатели между осем и шестнайсет години.

 

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!