fb
Панаирът

„Аз чета“ препоръчва: фентъзи и фантастика

7 мин.

Допълваме списъка с препоръки за коледния Панаир на книгата с любимите ни заглавия от света на фантастиката и фентъзито и то от трите най-нови попълнения на екипа – Емилия, Ива и Цветомила. Това, разбира се, са само малка част от съкровищата, които ви очакват в НДК до 18 декември. Предизвикваме ви да се впуснете в епичното книжно приключение и да допълните списъка с вашите собствени фантастични находки!

Емилия

Генезиз - Бърнард БекетПри чуването на думата “Генезис” повечето хора вероятно ще се сетят за филма на Кристофър Нолан, с участието на Леонардо ди Каприо. Това, което ви препоръчваме днес, е едноименната книга на Бърнард Бекет (изд. „Сиела“), която няма нищо общо с филма и неминуемо ще го замести в съзнанието ви като първа асоциация с думата.

Носител на множество награди, романът е философско-фантастичен размисъл за бъдещето на технологиите и мястото на човешкото сред тях. На фона на един анти-утопичен свят, в който само цивилизацията на един единствен остров се е съхранила, Бекет дълбоко засяга теми като свободата, живота в общност, личния избор, творческото начало, заблудите и други. В едва 120 страници авторът успява да побере множество съкрушително важни въпроси, а финалът е меко казано брилянтен!

Метро 2035 - Дмитрий ГлуховскиПрез пролетта на този година издателство Сиелазарадва почитателите на антиутопичната поредица на руския фантаст Дмитрий Глуховски с излизането на българския книжен пазар на третата част от историята – “Метро 2035”. Годината в първия роман е 2033, светът е отровен от радиация и единствените оцелели са тези, които са били на дълбоко в московското метро при избухването на ядрената бомба, опустошила руската столица. Сложната структура на живота на повърхността се пренася по изключителен начин в тунелите и станциите на метрополитена. Структурите на обществения и политически живот се преобразуват в нови форми, но способностите на човешкия род да се адаптира са налице. Критика на съвременния свят или сценарий за възможно бъдеще, поредицата за обикновеното момче от крайна станция Артьом ще промени необратимо начина, по който гледате на метрото.

“Звездни дневници” на полския фантаст Станислав Лем, (изд. „Колибри“) ни понася на приключение с изключителния Ийон Тихи, който е един чистосърдечен космически пътешественик, който сякаш случайно е попаднал сред звездите, за да разбере, че мястото му е точно там. Той ще ви накара да се смеете, на него и с него, нерядко да се замислите, да му се възхитите и обезателно да му завидите. “Звездни дневници” са великолепни разкази за приключенията на един безобразно готин пътешественик от бъдещето, които не следват абсолютно никаква логическа последователност, точно както времето и пространството в пределите им.

Пътеводител на галактическия стопаджия - Дъглас АдамсЕдин списък за фантастика няма как да е завършен без “Пътеводител на галактическия стопаджия” (изд. „Бард“), нали? Дъглас Адамс ни показва нови измерения и мащаби на въображението, докато ни повежда на стоп из галактиката със стопаджията по неволя Артър Дент. Защо е необходимо да се стопират превозни средства с хавлия на раменете, защо смисълът на живота опира до 42 и какво точно е Пангалактически гаргаробластер всъщност няма съвсем да разберете, но при положение, че галактиката непрекъснато се разширява и спасение дебне от всякъде, надали това е най-големият проблем.

Ива

изумруденият атлас - джон стивънсИзумруденият атлас” е първата книга от поредицата “Книги на началото” на Джон Стивънс (изд. “Обсидиан”), която разказва за три деца, три книги, два свята и едно пророчество. Попадайки в поредното сиропиталище (което всъщност не е сиропиталище), Кейт, Майкъл и Ема не подозират какво ги очаква. Една тайнствена книга с изумрудени корици пренася Майкъл 15 години назад в тъмното минало на града. Историята във втората книга – ”Огненият летопис” става още по-мрачна и едно голямо зло заплашва да се надигне. Двете книги отвеждат главните герои на различни места по света, в различни периоди във времето, предизвикват смелостта им и предлагат на читателите едно незабравимо приключение.

Колеж за магьосници - Лев ГросманКолеж за магьосници” на Лев Гросман (изд. “СофтПрес”) е един невероятен роман за приключенията на група млади магьосници, приети да учат в специален колеж – накратко „Хари Потър“ се среща с „Нарния“. Историята съдържа всички необходими елементи, за да ви завладее още от първата глава – тайнствен звяр от друг свят, опасни приключения, болка и предателство, любов и приятелство… ако харесвате янг адълт фентъзи, просто няма кака да не ви стане любима!

Поредицата Магистериумот фантастичното дуо Касандра Клеър и Холи Блейк  (изд. “Егмонт”) ни въвлича в света на маговете няколко години след “Студеното клане” – най-мрачният период в неговата история. Запознаваме се с главния герой Калъм, когато се явява на изпит за Магистериума (училище за млади магове) и разбираме, че за разлика от другите деца, неговата цел е да се провали на изпита. Естествено, планът му се проваля, а около миналото му се заформя интригуваща мистерия. И макар историята да има много прилики с поредицата за Хари Потър, Калъм е интересен персонаж, който си заслужава да опознаете, а книгата има с какво да ви изненада. 

Цветомила

Трилогията “Живият хаос” на Патрик Нес (изд. “Артлайн”) разказва за Тод Хюит – последното момче на планета, населена само от мъже… или поне така си мисли той. С развитието на историята Тод ще разбере, че всичко, в което вярва е лъжа, а читателите ще опознаят един Нов свят, който съвсем не изглежда толкова нереален. Макар книгите да са насочени към младите любители на фантастиката, в тях има много мрак, болка и моменти, изискващи вземането на тежки решения. Героите израстват и се променят с всяка глава, а Нес поставя интересни въпроси за войната, морала, размитата граница между добро и зло и как да откриеш себе си в един свят, в който дори собствените ти мисли не ти принадлежат.

Полукрал - Джо АбъркромбиЗа голяма част от почитателите на фентъзи романите Джо Абъркромби е цяла институция. Героите му са пълнокръвни, понякога брутални, а историите са достатъчно кървави, агресивни, но и вълнуващи, за да го отличат от масата (и най-вече от епосите в стил Толкин).

Полукрал”(изд. “Колибри”) също не прави изключение. Книгата разказва за Ярви – сакато по рождение момче с кралска кръв, който по стечение на обстоятелствата става роб. Историята не минава без заговори, неочаквани обрати и застрашаващи живота приключения, благодарение на което романът се чете на един дъх и оставя читателя в очакване на продължението.

Кралицата на Тиърлинг - Ерика ЙохансенЗа всички, които са се уморили от епоси с дракони, джуджета и всякакви други митични създания, препоръчвам и „Кралицата на Тиърлинг“ от Ерика Йохансен (изд. „Бард„). Представете си Средновековието, но през 24. век, добавете кралски интриги и тъмни тайни от миналото и получавате един класически фентъзи роман, който обаче е приятен за четене, динамичен и поставя обещаващо начало на една интересна поредица.

Ако наистина търсите нещо нетипично за фентъзи жанра, опитайте „Принцът на тръните“ на Марк Лорънс (изд. „Бард„). И тук действието се развива в бъдеще със средновековни елементи, но главният герой е безскрупулен и решен на всичко, за да стане крал. Романът увлича и се чете бързо, а авторът впечатлява с много изненадващи решения и с нетърпение очаквам да видя как ще ги развие.

Demi-mond: Zima - Rod ReisОще една различна (с главно „Р“) книга е „Деми-монд: Зима“ на Род Рийс (изд. „Артлайн„). Това е история, която няма как да опиша като „приятна“. Книгата ни въвежда в интригуващо, но и ужасяващо място, изпълнено със страдание, опасности и герои-психопати… Най-вероятно накрая ще се радвате, че е свършила, но това само доказва колко добре се е справил писателят с изграждането на един оригинален свят и сюжет.

За да бъдете информирани за всичко най-интересно около 44 Софийски международен панаир на книгата, не пропускайте и останалите материали в секция Панаирът.

[ + ]