fb
Ревюта

Холи Блек и Касандра Клеър кръстосват пера в „Железният изпит“

4 мин.
Zhelezniyat izpit (Magisterium) Kasandra Klear Holi Blek

Zhelezniyat izpit (Magisterium) Kasandra Klear Holi BlekХоли Блек е съавтор на любимата ми детска поредица, „Хрониките на Спайдъруик“, която съм препрочитала безброй пъти като малка. Касандра Клеър пък е създателката на света на ловците на сенки и на любимата ми young adult поредица „Реликвите на смъртните“. Двете писателки се запознават преди десет години на литературно четене и оттогава са близки приятелки, сплотени от любовта си към фентъзито. Наскоро решават да вложат творческата си енергия в свой съвместен проект – нова магическа сага за млади читатели, наречена „Магистериум“.

„Железният изпит“ (изд. „Егмонт България“) е първата книга от поредицата и ни запознава с Магистериума, училище, в което млади магове се обучават да контролират силата на елементите – Вода, Въздух, Земя, Огън и Хаос. Неовладелите способностите си магове са опасни за себе си и за околните и това е основната причина за съществуването на Магистериума. Училището е много престижно и за децата е чест да бъдат допуснати като чираци на опитните Майстори на елементите.

Изключение прави нашият възкисел и подозрителен главен герой Калъм Хънт. Цял живот баща му Алистър му е втълпявал омраза и недоверие към маговете и всичко свързано с Магистериума. Когато идва време за приемния изпит, уговорката между двамата е Кал да направи всичко по силите си да се провали с гръм и трясък. По стечение на обстоятелствата момчето се проваля с провалянето и не само е прието в Магистериума, но е и сред тримата избрани чираци на един от най-високопоставените Майстори.

Макар първоначално да се чувства като аутсайдер, малко по-малко Кал завързва приятелства и укрепва магията си. Магистериумът не оправдава представата за адска дупка, изградена му от Алистър. Именно тук обаче идва въпросът защо бащата на Кал така ненавижда маговете? И каква е историята на мистериозния Враг на Смъртта, от когото всички толкова много се страхуват?

„Железният изпит“ е отроче на две от моите любимки, така че бях настроена изключително положително, макар и с едно наум, че „Магистериум“ е поредица за деца. В началото обаче ми беше много трудно да не правя постоянни асоциации с книгите за Хари Потър. Съвпаденията бяха прекалено много, че да ги пренебрегна – магическо училище, което доста напомня на подземен Хогуортс, лошият побъркан маг, който се превръща в архивраг на главния герой и двамата му спътници, редица други дребни и не толкова Magisteriumдребни подробности… Бях изненадана, че две толкова талантливи писателки като Блек и Клеър не са успели или пожелали да вложат малко повече оригиналност в изграждането на гръбнака на историята си.

За моя радост към средата книгата намира свой собствен глас и малко по-уверено тръгва в добра посока с умерено мрачен привкус. Холи Блек и Касандра Клеър са се заиграли с магията на елементите и са се постарали да поднесат на по-младите читатели една увлекателна приключенска творба със запомнящи се герои. Романът се чете бързо и лесно, а изпитанията не секват – битки с елементали, овладяване на стихиите на Хаоса, бягства, предателства и какво ли още не.

Истинското съкровище в историята обаче е Калъм. Не знам за вас, но аз обожавам чепати герои с хаплив език. Кал е дръзко хлапе с проклет нрав, което не се доверява на никого и минава през ситото на сарказма и иронията всеки, когото срещне, и всичко, което му се случи. Същевременно авторките не ни дават да забравим, че е само на дванайсет и все още не е загубил детската си наивност и способността да се удивлява. Oткрива уюта на приятелството и работата в екип, но до края запазва особения си инат, който най-вече го забърква в каши, но понякога се оказва и ценен съюзник. 

Въпреки че приликите с Хари Потър могат да избодат очите на по-чувствителните читатели, „Железният изпит“ си остава един доста приятен роман. Касандра Клеър и Холи Блек успешно са смесили стиловете си, за да се получи перфектното четиво за млади любители на фентъзито. Да видим до какви мащаби ще се разрасне тази поредица.