fb
10, които...Специални

“Балада за пойни птици и змии” в 10 цитата

2 мин.

“Балада за пойни птици и змии” (изд. “Екслибрис”) е четвъртата книга на Сюзан Колинс, чието действие се развива в страната Панем.

Романът ни връща назад във времето, доста преди събитията в трилогията “Игрите на глада”, когато Кориолан Сноу е още ученик в Академията, обучаваща бъдещите политически лидери на Панем. Така Колинс позволява на читателите да проследят развитието му от млад ментор в десетите Игри на глада до осъзнал амбициите си и поел по пътя на политическия възход мъж.

Десет са цитатите, които избрахме от “Балада за пойни птици и змии”, за да опишат атмосферата на следвоенен Панем и метаморфозата на бъдещия президент Сноу.

Ако историята ни учи на нещо, то е как да накараме несъгласните да изпълнят желанието ни.

 

Думата “вкъщи” увисна във въздуха между двамата. Подсещане за врата, която нямаше никога пак да отвори, за близките, които никога нямаше да види. 

 

Ужасът му беше нещо лично, не беше предназначен за публиката.

 

Удивително е колко малко се променят нещата. След толкова много смърт. След всички сърцераздирателни обещания да помним цената. След всичко това не мога да различа пъпката от цвета. 

 

Ако каузата не беше благородна, как би могло да е чест да участваш в нея?

 

Игрите на глада са напомняне за това какви чудовища сме и колко ни е нужен Капитолът, за да ни пази от хаоса.

 

Очите му се напълниха със сълзи. Те ще го обесят, но тя ще е там, тя ще знае, че той е наистина добър човек.

 

Довиждане, Окръг дванайсет. Довиждане на дървото на обесения, на Игрите на глада и на кмета Лип. Един ден ще умра от нещо, но няма да сте вие.

 

Разбира се, когато започнеше да управлява Панем, щеше да продължи Игрите. Хората щяха да го наричат тиран, човек с железен юмрук, жесток. Но поне щеше да осигури оцеляване заради самото оцеляване и да им даде шанс да еволюират.

 

Представлението не е свършило, докато не запее сойката-присмехулка.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta2020.

Снимка: Теди Рафаилова