fb
НовиниПо света

България с шанс за участие в нов конкурс на Европейската награда за литература

2 мин.

В подготовка за честването на десетгодишния си юбилей Европейската награда за литература (European Union Prize for Literature, EUPL) обявява конкурс за кратък художествен текст, съобщава Publishing Perspectives. Право на участие имат всички 108 победители от предишните издания на наградата, а част от журито ще бъде и обикновеният читател.

Темата на текста с дължина между две и четири страници е „Една европейска история“. Конкурсът е отворен само за досегашни победители, без значение от годината на отличието и националността. Концепцията е съобразена с предстоящата Европейска година на културното наследство 2018.

Ина Вълчанова с Евопейската награда за литература 2017 г. (снимка: БНТ)

От българска страна възможност да се включат ще имат призьорите Ина Вълчанова (отличена за романа „Остров крах“, 2017 г.), Милен Русков (за романа „Възвишение“, 2014 г.) и Калин Терзийски (за краткия разказ „Има ли кой да ви обича“, 2011 г.). Те ще могат да предадат текстовете си на български, като организаторите поемат ангажимента всички материали да бъдат преведени на английски език.

Интересно е решението за комбинирано журиране. Професионално жури, състоящо се от литератори и изкуствоведи, ще селектира финалистите и след това ще излъчи победител. Широката публика ще бъде поканена да прочете състезаващите се текстове на сайта на EUPL и да гласува за своя фаворит.

Петима от гласувалите ще спечелят пътуване за двама до Виена и ще могат да присъстват на церемонията по връчването на наградата – събитие, което ще отпразнува „изключителното разнообразие на европейската литература“, както споделят от EUPL.

Идеята за конкурса е на консорциума на EUPL, съставен от Съюза на европейските писатели, Федерацията на европейските издатели и Федерацията на европейските и международни книгоиздатели. Специална подкрепа оказва и Европейската комисия.

Гунар Арделиус, президент на Съюза на европейските писатели, коментира:

Във времена на сериозни промени на литературния пазар от изключителна важност е литературата като форма на изкуство да бъда поставена на фокус. Наградата ще привлече вниманието към по-малките езикови групи с висококачествена литература. Същевременно ще засилим размаха й, като дадем възможност на европейските граждани да намерят нови и вълнуващи книги за четене.

Очаква се през 2018 г. консорциумът на EUPL, базиран в Брюксел, да организира и виртуална литературна разходка – инструмент, с който отличените с Европейската награда за литература ще могат да разпространяват труда си.

Припомняме ви обръщението на Ива Вълчанова, поместено на сайта на EUPL, веднага след обявяването на победителите за 2017 г.:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=69&v=5ZEv7BuwvzU