fb
БългарияНовини

Иван Димитров, Ина Вълчанова, Ангел Игов и Николай Фенерски ще се борят за Европейската награда за литература 2017

2 мин.

Романите „Софийски дует“ на Иван Димитров, „Остров Крах“ на Ина Вълчанова и „Кротките“ на Ангел Игов, както и сборникът разкази „Любов, подслон, храна и вода“ на Николай Фенерски, ще се борят за българската номинация на тазгодишното издание на Европейската награда за литература. Новината съобщиха организаторите на конкурса за непубликуван български роман „Развитие“, който миналата година бе спечелен именно от Вълчанова.

Националното жури за България е съставено от литературоведа проф. Амелия Личева, преводача Рада Шарланджиева, директора на Столична библиотека Юлия Цинзова, поета Иван Голев и поета Бойко Ламбовски, който е председател на Български П.Е.Н. център.

Носителят на приза от българска страна ще стане известен през април, а официалното награждаване ще се състои през май в Брюксел. Страната ни вече има двама носители на отличието – Калин Терзийски през 2011 г. и Милен Русков през 2014.

„За първи път съм номиниран за подобна голяма награда и още смилам тази информация. За мен не е важно дали ще спечеля, а че книгата беше забелязана“, написа Иван Димитров в блога си малко след като информацията за номинациите бе разпространена.

Европейските награди за литература се връчват от 2009 г., като в инициативата са включени общо 36 държави от цяла Европа. Всяка година национални журита в 12 от държавите определят наградените автори, така че в рамките на три години да бъдат представени всички участващи в програмата страни.

„Конкурсът поставя много конкретни критерии за „изгряващ“ автор: номинираните произведения трябва да са излезли не по-рано от последните 18 месеца, а авторите им не бива да имат повече от четири чисто белетристични книги, нито твърде много преводи в чужбина“, обяснява пред „Дневник“ Бойко Ламбовски. Организацията е избрана да координира избора на български победител, а националното жури е съставено на квотен принцип от различни организации в литературния бранш.