fb
БългарияИздателски проектНовини

Българската поезия оживява в жестов език

2 мин.

Видео поредицата „Стих в жест” е инициатива, която среща глухите почитатели на поезията с класически български произведения в жестомимичен превод. Тя е създадена от сдружение „Българска история“ и социалното предприятие Stray Sheep и стартира днес, 19 февруари, със стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев.

Неофициално глухите хора в България са около 120 000 души в различни категории – някои имат пълна загуба на слух и изполват жестов език, други са с частична загуба на слух. Всички те имат затруднения от различно естество в своето ежедневие, а едно от тях е достъпът им до знание.

Борис Бъндев от Stray Sheep, който изпълнява „Обесването на Васил Левски“, разказва, че избират датата 19 февруари за старт на кампанията, за да почетат Васил Левски и неговата борба – „всеки, който живее в България да се чувства равен на другите“ – и допълва:

„Рецитирането на стихове в училищата не е същото преживяване за глухите деца. Да познаваш българската история не е същото преживяване. Това преживяване или липса на преживяване го усещат близо 120 000 души. А жестовият език е толкова богат на думи, жестове и символи, които позволяват да придадеш емоционалност на всеки един текст. „

Подборът на следващите творби, които ще бъдат прочетени в жестомимичен превод, също няма да е случен. Те ще бъдат обвързани с българските празници или със знакови дати от историята ни.

„Stray Sheep ни запознаха с проблемите пред тези наши сънародници, за които често чуващите дори не си дават сметка. Един от тези проблеми е достъпът им до знание. Едва ли с тази инициатива ще направим революция, но без съмнение ще поставим на общественото внимание проблематиката“, разказва Марио Мишев от сдружение „Българска история“. От Stray Sheep се свързват с тях едва преди седмица. „За това време успяхме да се организираме много бързо, така че на 19 февруари да дадем старта. Когато каузата е стойностна, няма време за губене“, завършва той.