fb
БългарияНовини

„Балконът“ на Калина Мухова по стихотворението на Атанас Далчев се сдоби с италианско издание

2 мин.

Графичната картинна книга „Балконът“ (изд. „Точица“) на младата илюстраторка Калина Мухова е публикувана в Италия под знака на издателство „Тунуе“, научаваме от „Дневник“. Заглавието, вдъхновено от едноименното стихотворение на Атанас Далчев, се появи на българския пазар едва преди седем месеца. Преводът на стихотворението в италианското издание Il Balcone е на Алесандра Бертучели.

Снимка: „Точица“

През 2018 г. Калина Мухова беше избрана сред 3 хил. художници от цял свят за участие в изложбата на илюстраторите на Международния панаир на детската книга в Болоня. Дебютната ѝ книга „София от океана“ в сътрудничество с писателя Марко Нучи също е издадена от „Тунуе“ и е отличена с престижната награда „Бартоли“ на фестивала ARF.

Работата по българското издание започва през 2017 г., когато Калина Мухова се запознава със Зорница Христова. Основателката на издателство „Точица“ харесва рисунките ѝ и веднага ѝ предлага проект по стихотворението „Балконът“, в който да няма думи. Калина рисува илюстрациите по спомени от детството си, докато е в Германия, и създава един черно-бял свят с вкус на старина.

От „Точица“ описват книгата така:

Това е книга без думи, подсказана от едно прочуто стихотворение на Атанас Далчев. Историята тук я разказват картинките. Един балкон без врата и едно семейство, което живее затворено и съвсем не подозира за съществуването му. Можеш ли да познаеш какво се случва по-нататък?

Италианската преса нарича Il Balcone „перла от бездната“, определя Калина като една от най-интересните млади художнички на комикси и напомня на читателите да не пропускат срещата с нея на популярния фестивал Comicon в Неапол.

Снимка на публикацията: Леонардо Парага