fb
НовиниПо света

Barnes & Noble по-уязвими след санкциите срещу Apple

2 мин.

Решението на Министерството на правосъдието на САЩ за отмяна на фиксираните цени на електронните книги се отразяват негативно и върху продажбите на Barnes & Nobles, сочи анализ на електронното издание Digital Book World.

Прогнозирането на атрактивни цени и проследяването на движението им при конкурентните компании изисква отделяне на значителен ресурс без гаранция за успех. Такъв явно е и случаят с Barnes & Noble, които отчетоха 87 мил. долара загуби за първата фискална четвърт – с 37 мил. долара повече за същия период през изминалата фискална година. Продажбите на електронни устройства Nook са намалели с 23.1% , а на дигитално съдържание – с 15.8 % . От началото на годината се говори за разделяне на бизнеса на компанията, а през май дори се появиха слухове за закувпуването на Nook-бизнеса от Microsoft.

При модела на фиксирани цени, наложен от Apple през 2010 г., конкуренцията между търговците на книги беше смекчена от еднаквите цени на нашумелите бестселъри. След прекратяването на тази практика големите играчи на книжния пазар бяха принудени да се надпреварват чрез агресивно ценообразуване на търсените заглавия.

Според редакционния директор на DigitalBookWorld  Джереми Грийнфийлд Amazon и Apple имат достатъчно опит с такова ценообразуване, както и обеми от продажби, докато B&N тепърва ще трябва да наваксват заради по-малкия си пазарен дял.

Моделът на фиксирани цени (agency pricing) възникна като противопоставяне на твърде ниските цени на електронни книги, предлагани от Amazon.com. Много търговци видяха в този модел спасение за книгоразпространителите,  тъй като той гарантира печалба от всеки продаден екземпляр. Министерството на правосъдието на САЩ обаче обвини Apple и още пет от най-големите американски издателства в нарушение на анти-тръстовия закон и опит за налагане на ценови монопол. Така Amazon.com възобнови политиката си да предлага хитови заглавия на по-ниски цени, принуждавайки останалите компании да се съревновават в търсене на примамливи отстъпки.