fb
НовиниПо света

Барселона почита Габриел Гарсия Маркес с нова библиотека

2 мин.
Снимка: АP

В дигиталната ера изграждането на нова библиотека, пълна с печатни книги, изглежда идеалистично, почти донкихотовско. Не така обаче стоят нещата в Барселона. През следващия месец общинският съвет е на път да открие нова библиотека за 12 милиона евро. Библиотеката в квартал Сант Марти де Провансалс е кръстена на колумбийския нобелов лауреат Габриел Гарсия Маркес, пише The Guardian.

„Планът за новата библиотека беше в ход, когато Гарсия Маркес почина през 2014 г., затова беше решено да я кръстят в негова чест, тъй като той и много други латиноамерикански автори имаха близки отношения с града“, каза главният библиотекар Неус Кастелано. Това е знак за ролята, която Барселона играе в латиноамериканската литература.

Маркес живее в Барселона от 1967 до 1975 г., като пристига малко след публикуването на романа „Сто години самота“. Той вече е знаел за града от своя приятел Рамон Виниес, каталунски писател и продавач на книги, живеещ в Колумбия, който служи като модел на „мъдрия каталунец“ в „Сто години самота“. Въпреки това литературният агент от Барселона Кармен Балселс, една от първите, признали стойността на писателите на латиноамериканския „бум“, убеждава Габо – както са наричали с любов Гарсия Маркес – да се премести в града. Тя продължава да бъде негов агент до смъртта му, както и да представлява други светила на латиноамериканската литература като Хулио КортасарМарио Варгас Льоса, Карлос Фуентес и Пабло Неруда.

„Те нарекоха Кармен Балселс „Мама“, каза Кастелано, защото тя не им помогна само с писането, но и с намирането на жилище или училища за децата им. Гарсия Маркес и Варгас Льоса за кратко били съседи в Барселон, но се скарали, вероятно заради втората съпруга на Льоса и Маркес получил удар в лицето от перуанеца. Гарсия Маркес е бил толкова горд с насиненото си око, че решил дори да го фотографира.

Библиотека Гарсия Маркес в процес на изграждане. Снимка: Елена Орте

Новата библиотека, която носи неговото име, ще се помещава в специално построена сграда с дървена конструкция от 4000 кв. м, която е удостоена със златен сертификат LEED, най-високата оценка за устойчивост. Тя ще се специализира в латиноамериканската литература и ще съхранява колекция от 40 000 документи.