fb
Ревюта

Проверен и изпитан „Наръчник за оцеляване в живота“

3 мин.

Беър Грилс - Наръчник за оцеляване в живота„Всеки има план… Докато не получи кроше в лицето.“
Майк Тайсън

Предаванията на Беър Грилс ме плениха от първия епизод, който гледах преди 2-3 години. Тогава се излъчваше основно поредицата „Оцеляване на предела“, която успя да разбуди някакъв див импулс в мен – авантюристични мисли и страст към свободата на живот. Обожавах начина, по който този човек се справя с тежките условия, рисковете и всевъзможните несгоди.

Налага му се да пие кална вода. Да се храни с всичко, което пълзи пред очите му. Да спи на открито при минусови температури. Въпреки това, той успява да посрещне утрото възможно най-бодро и надъхано и да стигне до спасителното място.

Доскоро си мислех, че подобно ведро поведение е част от сценария на тези прекрасни научно-популярни предавания. Беър Грилс обаче не е актьор. Освен това изгълтах за един ден „Кал, пот и сълзи“ – искрен и вълнуващ разказ за живота му, изпълнен с приключения и опасности. И си дадох сметка, че този мъж си е такъв – малко луд, честен в отношението си към всичко и безкрайно оптимистичен и положителен. Много е приятно, когато някой разказва за стряскащи трудности, без да се оплаква. Освежаващо е да почерпиш вдъхновение от хора, които не търсят съжаление, а напротив – опитват се да те мотивират и да ти вдъхнат увереност, че „няма как да не успееш“.

Помислете. Проверете. Променете. Започнете отначало. Готово. Усмихнете се. Продължете напред.

Това прави Беър Грилс в „Наръчник за оцеляване в живота“ (изд. „Вакон“, превод Кристалина Илиева). Книгата е разделена на 75 кратки глави. Във всяка от тях приключенецът споделя най-ценните уроци, натрупани през годините в армията и сред природата. Ценности, добродетели, принципи, съвети от родители и приятели –изводи, достигнати с много пот. Историите се четат лесно, но не са лековати. Не са и дълбокомислени мъдрости. Беър е постигнал баланс с неназидателни съвети, споделени като на приятел.

От думите му адски много личи желанието да помогне, да сподели, да облекчи нечий живот. Да разсее негативните мисли и неувереността, заменяйки ги с ведрост и непримиримост. Да прави добро и да вижда щастливи хора около себе си. Наистина вдъхновяващ!

Баща ми винаги ми казваше, че да живееш добър живот означава да се „грижиш за приятелите и семейството си и да имаш смелостта на да преследваш мечтите си“. В това се състоеше смисълът на живота за него.

Освен че не е актьор, Беър Грилс не е и писател (макар че вероятно вече има издадени над 10 книги). Съвсем нормално е някои от историите му да звучат по-наивно или клиширано. Убеден съм, че и той осъзнава това, но не му пречи. Целта на „Наръчник за оцеляване в живота“ е да окуражи читателя. Да го вдигне на крака в тежките моменти и да разсейва съмненията в усилията, които влагаме ежедневно. А с това Беър Грилс се справя безупречно.

Когато приключите, изтощени, изхабени, но все пак живи, изведете жена си, екипа си или партньора си някъде навън и празнувайте! Заслужили сте го. Били сте уверени в бурята, решителни в битката и устойчиви в кризата.