fb
БиблиотекитеБългарияНовини

Библиотекари в София и Пловдив излизат на протест с книга в ръка

2 мин.

Библиотекарите от двете най-големи публични библиотеки в София и Пловдив излизат на протест с книга в ръка във вторник, 24 ноември. Повод за тяхното възмущение са крайно недостатъчните средства, заложени в държавния бюджет за култура за 2016 година. В обедната си почивка служителите в „Столична библиотека“ и РБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще настояват за по-добро възнаграждение за труда им, повече средства за закупуване на книги, компютри, скенери и друга, необходима за дейността им, техника; стриктно прилагане на Закона за обществените библиотеки и финансиране на изпълнението на „Стандарта за библиотечно-информационното обслужване“.

Служителите на Столична библиотека обявиха своя протест като „Ден на гнева“. Точно в 12 часа на стълбите на сградата ще започне голямо литературно четене с участието на проф. Михаил Неделчев, Георги Константинов, Захари Карабашлиев, Калин Терзийски, Петър Чухов, Деян Енев, Йордан Ефтимов, Иван Христов, Августин Господинов, Теодора Тотева, Юлия Спиридонова, Юлия Момчилова, Петя Александрова и др. Поканени са всички граждани и общественици, които подкрепят исканията на библиотекарите.

В Пловдив служителите на РБ „Иван Вазов“ ще излязат символично с книга в ръка по време на обедната си почивка. Те са инициирали подписка в тяхна подкрепа, която ще бъде огласена по време на протеста.

Протестните действия са предшествани от официално писмо на библиотекари от цялата страна до ключовите институции и представители на властта. Своето възмущение от предвидения бюджет за култура изрази и Божана Апостолова – поетеса и издател (Жанет45) в остро обръщение към министър-председателя Бойко Борисов, а служителите на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ обявиха готовност за протест след 10 декември тази година.

Бел. ред. Библиотекарите от варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“ също изразиха публично с отворено писмо искането си за инвестиране на повече средства в сектора и подкрепа на протестните действия на колегите си от страната.