fb
БългарияНовини

Божана Апостолова настоява за повече внимание към образованието и културата в отворено писмо до министър-председателя

3 мин.
bozhana apostolova

В отворено писмо до министър-председателя на България Бойко Борисов поетесата и издател (“Жанет 45”) Божана Апостолова апелира образованието и културата в България да бъдат разглеждани с приоритет от правителството. Писмото идва като продължение на заявените искания на библиотекари и музейни работници за повече средствата, които да се отделят от държавата за техните сектори. В момента те са унизително ниски, а заплатите са под средните за страната, което е показателно за крайно неглижиране на опазването на културното наследство от страна на държавата. За 10-и декември пък се планира символичен протест на служителите в най-голямата българска библиотека – Националната.

В своето писмо до министър-председателя Божана Апостолова посочва, че от началото на управлението на настоящото правителство се налага болезнения извод, че “държавата отсъства от духовното израстване на българина”. В подкрепа на това твърдение тя посочва три важни аргумента свързани с регулярното попълване на фондовете на библиотеките с нови книги, липсата на държавническо отношение към превеждането на български книги и представянето им в чужбина, както и “убийствено” високата ставка на ДДС за книгите у нас.

“Мисля, че е абсолютно наложително образованието и културата в България да бъдат разглеждани с приоритет от Вас и Вашето правителство. Издаването на българска литература в страните от Европа (а и защо само от Европа) е престиж за България, изграждане на нов образ на българина и е недопустимо правителството да се прави, че не забелязва този налагащ се факт. Необходимо е да предвиждате от 10 до 15 милиона лева годишно за закупуване на книги от читалищата и библиотеките. Ако не можете да си позволите това, то бъдете така добър да върнете 20-те процента ДДС, които прибирате от всяка издадена българска книга. И както каза колегата Карабашлиев, не виждаме смисъл да плащате милиони за заплати в Министерството на културата, а бедният български читател да не може да си купува книги, нито да ги чете, заемайки ги поне от библиотеките”, подчертава още Божана Апостолова.

Писмото завършва с надежда, че отговорът му ще бъде не в думи, а в дела.

Божана Апостолова е поет, прозаик и издател. Собственик е на Полиграфически комплекс и Издателска къща “Жанет 45”  – Пловдив. Издателството е едно най-активните в издаването на съвременна българска поезия и проза. Съучредител е на инициативите “Пловдив чете”, “Младият Пловдив чете”, нейно дело е и годишната литературна награда за поезия „Иван Николов„. 

Бел. ред. През юни 2015 официално беше приет Стандарт за библиотечно-информационно обслужване, чрез който държавата се задължава да отделя пари от държавния бюджет за регулярното закупуване на нови книги в библиотеките в страната (регионални, общински и читалищни). Стандартът трябваше да влезе в сила веднага, като се очакваше единствено изработването на точен механизъм за разпределянето на средствата. По последна информация на “Аз чета” в Министерство на културата е създадена работна група за изработката на този механизъм, резултати от нейната работа обаче не са обявявани официално. Не е ясно още дали в новия проектобюджет за 2016 г. са заложени пари за спазването на стандарта и закупуването на нови книги.

Пълния текст на писмото може да прочетете тук: