fb
БиблиотекитеНовини

Библиотеките стават място и за учебни занятия

2 мин.
Източник: Министерството на културата

Освен в музеите и художествените галерии, учебни занятия ще могат да се провеждат и в библиотеките. Това предвижда третото споразумение за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата, което беше подписано тази седмица.

Съгласно споразумението, в библиотеките ще могат да се провеждат както учебни часове, които са част от задължителната програма, така и различни часове по интереси. Целта е да се насърчи четенето, да се работи за повишаване на грамотността и да се формират умения за търсене и ползване на информация у децата и учениците.

В документа са заложени още няколко добри идеи като създаване на възможности за допълнителна квалификация за библиотекарите в обществените и в училищните библиотеки, организиране на съвместни тематични срещи на учители и библиотекари с цел обсъждане на възможности за обучение и подготовка и провеждане на доброволчески инициативи за ученици в библиотечна среда. Учредява се и награда „Библиотечна образователна дейност“, която ще се връчва всяка година на библиотека, на библиотекар, на училище и на учител.

При подписването на споразумението образователният министър Красимир Вълчев заяви:

Комуникативните умения се формират с четене и дори самото посещение в библиотека може да променя отношението към четенето, към знанието.

От своя страна министърът на културата Боил Банов коментира:

Възможността, дадена на българските ученици да ползват библиотеките като свой дом, е изключително важна за националното съзнание, за просперитета ни, важна е за бъдещето.

Вижте още:

Рекорден брой заети електронни книги отчитат библиотеките през 2018 г.

Библиотеките във Финландия – ключът към развитието на най-грамотната нация

Как библиотеките в Лос Анджелис стимулират детското четене

Снимка: Министерството на културата