fb
Ревюта

Тамара Мелън разкрива как се прави „Бизнес на високи токчета“

4 мин.
Biznes na visoki tokcheta Tamara Melan

Biznes na visoki tokcheta Tamara MelanАко името Тамара Мелън ви звучи непознато, то може би сте чували за обувките „Джими Чу“. Моята първа среща с марката беше в сериала „Сексът и градът“, където Кари Брадшоу открито я рекламира общо 34 пъти. Като верен почитател на всякакъв вид автобиографии, нямаше как да подмина и тази на съоснователя на компанията Тамара Мелън.

Откровеността на Мелън ме грабна от самото начало. Личи си, че в „Бизнес на високи токчета“ (изд. „AMG Publishing“) е искала да излее всичко от себе си и да направи равносметка, без да й пука дали прочитът на нейната автобиография би обидил някого. Мелън не спестява нищо на своите читатели – тя разказва за трудното си детство, проблемите с майка си, интригите по пътя към върха и некоректното отношение на някои от хората, с които е работила.

Уволнена от редакторската си длъжност в известното списание „Вог“, Мелън решава, че е крайно време да започне свой бизнес. Тя много добре знае какво иска и не крие, че баща й е този, който й помага финансово, за да осъществи голямата си стъпка напред. Той е и най-близкият й човек, чиято загуба след време я разтърсва.

Мелън се свързва с обущаря от Малайзия Джими Чу, който има работилница в Лондон. В началото Чу не е особено заинтересован от идеята за съвместен бизнес, но в крайна сметка се съгласява и общата им марка постепенно набира все по-голяма популярност. Мелън е амбицирана да успее и е пълна с творчески идеи. За жалост, макар и да е изпълнителен директор, някои неща не зависят от нея.

Това беше първият ми болезнен урок в света на частния капитал: основателят вече няма думата  и битката на идеите винаги е подчинена на битката на егото.

Biznes na visoki tokcheta Tamara MelanМелън често е на ръба на финансова криза, тъй като влага всичките си средства обратно в компанията. Детето й постоянно е поверено на грижите на бавачка, а личният й живот никак не върви. Финалният удар е съдебният процес на Мелън срещу собствената й майка, която е придобила нечестно половината от парите и акциите от фирмата на дъщеря си, но упорито отказва да ги върне.

Не мога да крия, че на моменти жалването на авторката ми идваше малко неестествено. Не успях да изпитам искрена съпричастност към жена, която все пак отсяда в хотел „Риц“ и си има собствен психиатър, за да се справя с проблемите си. Дозата суета, която притежават всички известни личности, присъства и тук – кой кое парти е посетил, кой е бил обут с „Джими Чу“ на Оскарите и т.н. Въпреки това книгата бе достатъчно увлекателно написана, че да продължавам да чета.

Мелън отдава на компанията „Джими Чу“ цели 15 години от живота си, което води и до награждаването й с Ордена на Британската империя за принос към модната индустрия. След това Мелън решава да продаде акциите си и да създаде собствена марка обувки и аксесоари, носеща нейното име. Признава, че вече е различен човек, видимо е помъдряла, но е все така мотивирана да следва целите си.

Урокът е, че докато не си поставиш ясни граници и не заявиш нуждите и желанията си, останалите няма как да са наясно с тях.

Каквото и да съм научила, знам, че не мога да променя миналото. Мога обаче да променя отношението си към него, а това ми позволява да действам по различен начин в бъдещето.

Моят урок е никога да не правя сделка, основана на егото.

Тамара Мелън

Тамара Мелън (снимка: Daily Mail)

„Бизнес на високи токчета“ е завладяващ мемоар на една целеустремена жена, чието име е станало синоним на успеха. Списанието, в което Мелън е работила („Вог“), определя биографията й като „Изповедта на кралицата на обувките“. Интересна, дръзка, лична книга за блясъка и лукса, които стоят зад една от най-известните световни марки.

Уилиам Патрик е съавтор и опитът му в тази сфера определено си личи. През 2007 г. той печели Националната награда на САЩ за нехудожествени издания. Вярвам, че благодарение на него „Бизнес на високи токчета“ е толкова добре организирана история, увличаща читателя си с всяка страница.

Препоръчвам „Бизнес на високи токчета“ предимно на дамите, които се интересуват от мода и обичат да четат за силни жени, постигащи и най-смелите си мечти. Книгата би била добър избор и за онези, които имат желание да се насладят на хубаво написана автобиография.