fb
Ревюта

Да пътуваш с Боб Дилън „По магистралата на живота“

3 мин.
Bob Dilan. Po magistralata na jivota

Bob Dilan. Po magistralata na jivotaВинаги съм смятала, че Боб Дилън е от онези певци, които трябва да слушаш, докато си на път. И ето, че три лета поред “Like a Rolling Stone” някак естествено ме съпровождаше по пътя за морето. Затова никак не се изненадах, когато видях, че новата красиво оформена биография на Дилън носи името “По магистралата на живота”.

Съвсем очаквано книгата започва с детството на певеца и ни отвежда до случващото се в живота му днес. И макар на пръв поглед това да звучи банално, животът на Дилън е истинско пътешествие, с множество завои, препятствия и задънени улици.

Това, което прави композитора и изпълнител толкова интересен през всичките тези години, е онази тайнственост, в която е обгърнат личният му живот. Не липсват и необичайни решения от страна на самия Дилън, често ирационално поведение, жестоко самовглъбяване, което се сблъсква с бурен любовен живот зад кулисите.

До известна степен животът му е едно голямо турне, опит да избяга от действителността и тежките решения, които трябва да взима. Като например това да продължава да крие семейството си от медиите.

Тази книга представя Дилън до голяма степен като егоцентрик, особено в по-младите му години, но ни отвежда до момент, в който душата му се разтваря пред необичайни събеседници, сред цигарен дим и безкрайни мелодии.

Основното предимство на текста са изключителното подробните детайли, вникването в малките моменти от историята. Ако търсите посланието, скрито зад всяка песен, ще го намерите тук, но ако търсите коментар от самия Дилън, няма да го намерите. Защото той продължава да крие истинското си лице дори от множеството си биографи.

Единствената забележка към книгата е свързана с оставените технически грешки, които се срещат предимно в първата половина на текста. От друга страна, оформлението е страхотно. Включени са някои от най-емблематичните снимки на Дилън, припомнящи онова негово винаги замислено изражение на човек, който дълбае жестоко в своя вътрешен свят.

За мен лично един от големите плюсове на “Боб Дилън. По магистралата на живота” е, че очертава елегантно промяната в бизнес модела на музикалната индустрия. Смятам за важно това да познаваме времето и условията, в които твори един човек на изкуството. Всъщност новите правила в музикалния бизнес разкриват огромната дупка, която се отваря между участниците на пазара. Неминуемо тези процеси оказват влияние и върху Дилън, макар че жестоките му съдебни сблъсъци с агента му Алън Гросман показват Боб повече като жертва на стария бизнес модел.

Боб Дилън. По магистралата на живота” е изключително детайлна книга, но по свой особено мелодичен начин. Текстът не се чете на един дъх, но препратките в него са безкрайни – от битниците, през хипи движението, музиката, поезията, животът в САЩ и търсенето на път към голямата сцена. Каквото и да говорим, Боб Дилън просто ти събира куфара и те изпраща в неизвестна посока, за да те кара да търсиш. Какво и как избираш сам.