fb
@-книгиБуккросинг

Трите „R“ на Буккросинг или как да пуснем книга на пътешествие

3 мин.
Буккросинг в Москва

bookcrossing logo„Аз чета“ започна нова рубрика, посветена на пътуващите книги и радостта от споделянето им. Показахме ви карта на буккросинг зоните в България, а сега ще ви разкажем по-подробно за процеса на регистриране и освобождаване на книги.

За да пуснете книга на пътешествие, са ви достатъчно три “R”- READ (прочети), REGISTER (регистрирай), RELEASE (освободи).

Как да регистрираме книга

За целта трябва да имате създаден профил в сайта bookcrossing.com.  Ще получите собствена „лавица“, където можете да добавяте заглавия. При регистрирането на нови книги те получават уникален буккросинг идентификационен номер (BCID). Това е „паспортът“, с който книгата може да пътешества по света. Всеки, който я намери и въведе изписания номер на сайта, може да проследи местата, където е била.

Как да освободим книга

За да освободим книга, се изисква малка подготовка. След като сме я регистрирали, трябва да запишем нейния номер- обикновено на етикет, който залепваме на подходящо място (безплатни етикети на английски език можете да свалите оттук, а на български език- тук, тук и тук).bookcrossing label

Изберете подходящо място, на което да оставите вашата книга. Обичайните места за „пускане в дивото“ (wild release) са паркове, обществен транспорт, заведения. Избягвайте да оставяте книги на летищата, особено в зоните с повишена сигурност.

Можете да оставите книгата и в някоя  буккросинг зона. Това са обикновено (но не само!) заведения, които симпатизират на идеята и са отделили специално място за пътуващи книги. Предимствата: книгите са защитени от атмосферните условия, а вероятността да бъдат регистрирани – по-голяма.

Не е ли неуважение към книгите да ги оставяме на безстопанствени места?

Според философията на Буккросинг, същността на книгите е в това те да бъдат четени, предавани от ръка на ръка, да имат своя история и съдба, а не само да стоят „затворени“ на лавиците на домашните ни библиотеки. Чрез оставянето на произволни места се провокира една неочаквана среща между книгата и потенциалните й читатели.

wild release

Трудно ми е да се разделям с книгите си- мога ли да стана Буккросър?

Това е съвсем разбираемо чувство, което една голяма част от буккросърите изпитват в началото. Не е необходимо да се разделяте с книги, без които не можете да живеете. Като за начало може да пробвате да регистрирате и освободите книга, която знаете, че няма да прочетете отново (всички имаме такива книги у дома, нали?:-)). Когато го направите, ще видите, че заедно с неудоволствието от раздялата ще изпитате и тръпка, сякаш сте се впуснали в нова интересна игра. Още по-голямо удовлетворение ще получите, ако освободената от вас книга бъде регистрирана от друг читател и успеете да проследите нейното пътуване.