fb
БългарияНовини

Буря от емоции по време на първата предпремиера на „Истории от 90-те“

3 мин.

Вълнуващият сборник на издателство ICU „Истории от 90-те“  – с първа предпремиера, три месеца преди официалното си излизане на пазара.

Събитието се проведе във Варна, в рамките на юбилейното десето издание на Алея на книгата, а „Аз чета“ беше медиен партньор. По време на предпремиерата четирима от двайсет и петимата автори в антологията прочетоха откъси, които определено успяха да наелектризираха атмосферата в залата със своята сила и широк емоционален спектър.

Специалният гост на събитието – световнопризнатият мим Герасим Дишлиев – наруши правилото на своето изкуство и сподели не само с езика на тялото, но и с думи колко са му важни историите за пътя и за “куфарите”, които всеки от нас носи.

Първите впечатления за антологията публиката доби от разказа на Калояна Климентова, един от най-добрите видеомонтажисти у нас и читател на годината на Столична библиотека за 2016 г. Артистично поднесеният откъс счупи бариерите между автори и публика и разсмя на няколко пъти залата с истинската история за младежките години на Калояна, в която в главни роли са един москвич “Алеко” и една люта варненска зима.

Катя Атанасова, автор на разкази и създател на „Лига на разказвачите”, прочете част от разказа на Еми Барух, а журналистът и музикант Веселин Златков успя да разсмее всички с разказа си за варненския музикален ъндърграунд и собствените му младежки мечти да бъде рок звезда. На финала писателката и преводачка Велина Минкова просълзи част от гостите с история за първия сблъсък на един млад човек със смъртта на приятел. Нейният разказ е посветен на една от светлите личности на софийския рок през 90-те, Андрей Башев.

Подобно предпремиерно четене е прецедент за издателство ICU, а по думите на Невена Дишлиева-Кръстева, съставител и редактор на сборника, поводът той да се състои е, че книгите предшественици – „Куфарът на брат ми“ и „Бащите не си отиват“ – са се оказали много повече от книги в хартиено тяло. Издателката сподели:

Начинът, по който читателите реагираха на тях, показа, че това са текстове извън литературата. От една страна те са много добре разказани художествени текстове, от друга – по много фин и деликатен начин ни приканват към повече споделяне. „Истории от 90-те“ е логичният завършек на трилогията, защото това е десетилетието, събиращо повечето истории от предишните две книги.

„Истории от 90-те“ ще бъде в книжарниците на 10 ноември 2019 – точно трийсет години след онази дата, която направи 90-те възможни в цялото им еуфорично разнообразие и крайности.

Ето и имената на всичките 25 автори, които написаха история за сборника: Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Борислав Лазаров, Велина Минкова, Веселина Седларска, Веселин Златков, Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Деляна Манева, Десислава Желева, Евгени Димитров, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Ива Колева, Калояна Климентова, Капка Тодорова, Катя Атанасова, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов, Силвия Недкова. Корицата на „Истории от 90-те“ е дело на Люба Халева.

„Истории от 90-те“ ще има втора предпремиера в Бургас на 13 август от 19:30 ч. в Експозиционен център „Флора“ в рамките на фестивала „С книга на плажа“.

Можете да прочетете откъс от сборника тук,  а предварителна поръчка на „Истории от 90-те“ можете да направите от Ozone.bg.