fb
Ревюта

„Червената шапчица и Градът“ с големите изкушения

2 мин.

Кой е най-големият страх на едно дете – да остане само, без майка, баща, баба? Да се изгуби в града или пък в гората? А как да се пребори то със страховете си? На помощ в такива случаи идват приказките – „Червената шапчица“, „Хензел и Гретел“, „Златокоска и трите мечета“, с ранните си поуки за изборите, които дребосъците ще правят по-нататък в живота си. Често обаче си говорим, че посланията в тези приказки стават все по-далечни за съвременните деца и реакциите на автори и издатели към тези процеси не закъсняват.

„Червената шапчица и Градът“ (изд. „AMG Publishing“, в превод на Антоанета Тошева) е чудесно и в доста сериозна степен нужно освежаване на класическата детска приказка. Немската авторка и илюстраторка Мари Войт е дебютантка в сферата на картинните книги, но изпълнените с препратки илюстрации разпалват въображението дори на възрастните. И, честно казано, правят текста излишен, макар той така или иначе да е доста кратък.

Няма нужда да си измисляме злодеи, имаме си ги предостатъчно и най-големият от тях нерядко се оказва собственият ни град с всичките си изкушения и опасности, дебнещи буквално зад всеки ъгъл. Червената шапчица тръгва на гости на баба си във Вълчия град, изгубва се, провежда онзи зловещ разговор „Защо са ти толкова големи очите, ушите, зъбите…“ (във вариант с „красиви играчки, шокиращи новини, съблазнителна храна“) и после само верният й другар – кучето Уди, е в състояние да я спаси. Но предизвикателствата са наистина сериозни – реклами на всеки сантиметър, крещящи неонови табели, кредити, отстъпки, богато заредени витрини, сензационни и „сдухващи“ заглавия… Изборът на тези препратки вероятно не е случаен, тъй като Войт има кариера в областта на медиите.

„Червената шапчица и Градът“ обаче определено влиза в работещата безпогрешно рецепта на Disney – продукти за деца, в които възрастните също да се влюбват. Четенето със собственото дете определено може да продължи дълго, особено ако е във възраст да задава въпроси – темите за обсъждане са по няколко на страница и са достатъчно близки до малчовците.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!