fb
СпециалниЧети с мен

„Чети с мен“ и при теб – виж събитията в страната на 6 юни

4 мин.
Cheti s men 2015

За втора поредна година инициативата „Чети с мен“ ще събере на 6 юни на едно място много книжни ентусиасти, за да покаже, че ни има и че четенето може да бъде забавно, пристрастяващо и усмихнато. Всеки ден ви разказваме подробно какво ще включва програмата на централното събитие в Градската градина в София, но вижте как ще протече инициативата в цялата страна, за да не пропуснете да се включите:

„Поход с книга“ от центъра на Кюстендил до крепостните стени в местността „Хисарлъка“ организира в събота Регионална библиотека “Емануил Попдимитров”. Походът ще стартира пред Регионалната библиотека в 10:00 часа.

От 11:00 популярни писатели, музиканти, артисти, художници, общественици и граждани ще прочетат откъси от своите любими книги и текстове.

На крепостния хълм ще има ателиета и кътове за споделяне на умения, свързани с книгите. На място ще се изработват разделители за книги и късмети с любими цитати. Организаторите са подготвили и още изненади.

Във Велико Търново инициативата ще се проведе от 9:30 до 11:30 часа в парка в село Арбанаси. Очаква се участие да вземе вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова.

Своите любими детски книжки ще прочетат и областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, директорът на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ д-р Иван Александров, както и великотърновски писатели и поети, които по артистичен начин ще представят приказките и разказите за деца.

Ще се включи и Сдружение „Айляк Хамак“, благодарение на което ще бъдат опънати хамаци, на които децата ще се разположат удобно. В парка в село Арбанаси ще бъде разположен щанд, от който всяко дете може да си вземе любима детска книжка или да предостави своя. Всички деца, които се включат в инициативата ще получат лакомства от Община Велико Търново и подарък – детска книжка. Събитието се организира от Община Велико Търново в партньорство с РБ „П. Р. Славейков“.

Русе също се присъединява към Националната кампания „Чети с мен“. Русенци и гостите на града могат да станат част от приключението „Чети с мен“ от 10:00 ч. в ресторант „Понтона“ на кея. Необходимо е да носят любима книга и добро настроение. Организаторите имат амбицията да поставят рекорд по масовост на четенето за страната.

В събота от 10:00 ч. в Градската градина в Ловеч (пред беседката) Регионалната библиотека организира Празник на четенето с обособени ателиета, много изненади и игри за най-малките.

Peгиoнaлнa библиoтeкa – Cмoлян opгaнизиpa oткpитa лятнa читaлня нa дeтcкaтa плoщaдкa дo библиoтeкaтa нa 6 юни oт 10:00 до 12:00 ч.

Oт 9:00 дo 14:00 ч. ще ce пpoвeде ден нa oтвopeнитe вpaти и вceки poдитeл, бaбa или дядo, кaкa и бaткo, завел в библиoтeкaтa дeтe, щe пoлyчи бeзплaтeн eднoгoдишeн aбoнaмeнт.

На имейл lіbrаrуѕm@аbv.bg могат да бъдат изпращани cнимки от деня и мяcтoтo на инициативата. C вcички изпpaтeни cнимки щe бъдe нaпpaвeн филм зa пpeкpacнитe книжни мигoвe. Teзи, кoитo пpидpyжaт cнимкитe c тeкcт, ece, пpикaзкa или cтиx в пoдкpeпa нa чeтeнeтo, щe пoлyчaт нaгpaдa oт Регионалната библиотека.

В Самоков Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ кани всички в града на входа на Туристическата градина от 11,00 часа със своята любима книга, за да споделят радостта от четенето.

Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” – Разград кани всички свои приятели да четат заедно на 6 юни от 10.00 часа в градинката до Библотеката. „Заповядайте, носете си книга, доведете приятел, дете, родител“, призовават от библиотеката.

Всички в Габрово са поканени от 10.00 ч. до 12.00 ч. в беседката в парка зад Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ да станат част от предизвикателството „Чети с мен“ с откъси от любими книги.

„Чети с мен“ е инициатива на президента на Република България Росен Плевнелиев и се организира с подкрепата на Столична община, Министерство на образованието, Асоциация „Българска книга“, Съюза на народните читалища, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондациите „Глобални библиотеки“ и „Детски книги“ и сайтовете „Аз чета“, „Книголандия“ и Love Theater.

[ + ]