fb
БългарияНовини

Четвъртата “Нощ на литературата” завладява 11 български града през май

2 мин.
nosh na literaturata 2014

nosht na literaturata 2014Единадесет български града ще се потопят в книжната магия на четвъртото поредно издание на инициативата „Нощ на литературата„. Датата на “безсънната” литературна нощ е 13 май, а в рамките на събитието от 18:00 до 22:00 ч. читателите от цялата страна ще могат да чуят откъси от книгите на съвременни европейски автори.

Идеята на проекта, който в Европа стартира преди 9 години, е със серия от публични четения да доближи широката публика до съвременната европейска литература. В България известни актьори и публични личности ще четат избрани моменти от заглавия, издадени след 2000 г., в нетрадиционни за тази цел градски пространства.

Градовете, които ще се включат тази година, са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Четенията ще се проведат с местни партньори от Общини, неправителствени организации, сдружения, библиотеки, читалища, книжарници и др.

В София традиционно ще бъдат организирани 12 читателски гнезда, съсредоточени в района на ул. „Оборище“ и „Шипка“ (НХА, САБ, СБХ, НМУ „Любомир Пипков“, Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик“ и др.)

Със специално гнездо в „Нощта на литературата“ ще бъде и Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно”. В него посетителите на инициативата ще могат да чуят откъси от книгите победители в наградата тази година: „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките читатели от самия автор” на Луис Карол, „Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище” на Джан Бърчет и Сара Воглър и “Сняг вали” на Джон Грийн, Морийн Джонсън и Лорън Миракъл.

Както и в предходните издания на инициативата, ще бъде издадена специална брошура с цялостна информация за събитието в столицата, карта и място за печати, които посетителите могат да получат във всяко посетено читателско гнездо. Те ще могат да обикалят „читателските гнезда“, да чуят откъсите и да събират печати. В края на вечерта всеки, събрал поне 5 печата, ще може да участва в томбола за награди.

Организатори на българската „Нощ на литературата“ са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), но така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио и „Аз чета“.

Всичко ново около събитието може да следите на неговата фейсбук страница или в „Аз чета“.