fb
БългарияНовини

„Читатели четат поезия“ с 10-то юбилейно издание

3 мин.
Readers read poetry 10

Читателското ателие „Читатели четат поезия“ отбелязва 10-тото си юбилейно издание на 14 април, от 19,30 ч. в бар „Ателието“. Предизвикателството в това издание е насочено към поетите, които са участвали във всички предходни издания. Те ще прочетат по две свои непубликувани стихотворения и сами ще влязат във формата на ателиетата, сами ще сътворяват колажи от текстовете на колегите си.

Гостуващи поети са били Иван Ланджев, Владислав Христов, Димитър Кенаров, Белослава Димитрова, Яница Радева, Димитър Ганев, Галина Николова, Иван Христов, Иван Димитров, Яна Пункина, Владимир Левчев, Поли Муканова, Стефан Иванов, Тома Марков, Аксиния Михайлова, Кирил Василев и техните последно издадени книги.

Изключително трудно е да се съберат на едно място, в един ден всичките 16 поети. Получих обаче тяхната подкрепа за идеята и някои от тях изпратиха непубликувани стихотворения, които ще прочетем заедно с читателите„, споделя Петрана Петрова, организатор и инициатор на “Читатели четат поезия”.

Освен поетите, в юбилейното издание участват музикантите, реализирали музикалната и звуковата среда на досегашните издания: Жоро Гомес (3 издания), Иван Димитров (2 издания) и 2 издания с Jam Session от Констатин Кучев, Филип Битраков и Владимир Тасев. Както и хората, благодарение на които се документират ателиета с фотоапарат: Каролина Томова, Крис Енчев и Ангел Михайлов.

Целта на събитието остава непроменена и постигаща се: да се провокира по-широк интерес и създаване на вкус към съвременната българска поезия през погледа, прочита и мисленето на читателя. Над 80 нови читатели са присъствали на отделните издания на ателиетата. Един от тях ще си тръгне с Колекция от прочетените поетични книги, дарена от автори и издателства, която ще се изтегли на принципа на томболата.

Ателието предизвиква както читателите, така и самите поети, като разменя традиционните позиции поет-поетична книга-читател с акцент на взаимодействието между тях под формата на игра.“Играта“ протича  по утвърден и уникален формат в четири части. Припомняме го.Chitateli chetat poezia

Първа част: на случаен принцип участниците избират стихотворение от двете книги и четат пред присъстващите.
Втора част: Читателите са разделени на групи по поетични книги. Пред всеки има различно стихотворение от конкретната стихосбирка. Избира се 1 стих/1 ред/1 абзац и се записва на отделен лист. Прави се размяна на листовете със стихове в кръг. Чете се от следващото стихотворение, избира се отново 1 стих/1 ред/1 абзац и така, докато първото стихотворение се върне до „притежателя си”. На белия лист се е получил нов индивидуален текст.
Трета част: Четат се всички нови текстове пред самите поети.
За наблюдателите има табло с въпрос за поезията.
Четвърта част: (по предложение на участниците от 4-тото издание): Разговор на живо с поетите пред читателите.

Интерактивното ателие “Читатели четат поезия” се провежда всеки втори вторник на месеца като за всяко издание се селектират двама поети и техни издадени поетични книги въз основа на въздействие на стиховете и общи теми, които присъстват в стихосбирките. Самите поети присъстват по време на ателието.

Може да се присъедините към фейсбук събитието на „Читатели четат поезия“.
Актуална информация за следващите издания на “Читатели четат поезия” може да следите на фейсбук страницата на инициативата.

Галерия от предходни издания може да разгледате тук.

Читатели четат поезия