fb
БългарияНовини

Читателска среща на двамата лидери от средното поколение поети: Аксиния Михайлова и Кирил Василев

3 мин.
readersreadpoetry 9
колаж: Каролина Томова

На 10-ти март  читателските ателиета „Читатели четат поезия“ срещат носителката на наградата „Аполинер“ за 2014 г. Аксиния Михайлова с последната й книга на български език „Разкопчаване на тялото“ (ИК „Жанет 45“) и „лидерът на средното поколение поети“ – по думите на Ани Илков, Кирил Василев, с най-новата му книга „Провинции“ (изд. Small Station Press).

В деветото издание на Ателието срещам читателите с два различни свята, равностойни по време и епоха. Различието в тяхната поетическа чувствителност се допълва: телесния и метафизичен женски свят и интелектуалния, рационален мъжки свят. Аксиния и Кирил се познават само през своята поезия, тепърва ще формират живото си запознаване, споделя Петрана Петрова, организатор и инициатор на “Читатели четат поезия”.

Новото издание на „Читатели четат поезия“ е с гост-музикант Венцислав Диков, който ще миксира своя и чужда музика и ще моделира музикалната атмосфера на четенето.

Целта на събитието остава непроменена, по-скоро постигаща се: да се провокира по-широк интерес и създаване на вкус към съвременната българска поезия през погледа, прочита и мисленето на читателя. Ателието предизвиква както читателите, така и самите поети, като разменя традиционните позиции поет-поетична книга-читател с акцент на взаимодействието между тях под формата на игра.“Играта“ протича  по утвърден и уникален формат в четири части. Припомняме го.

Първа част: на случаен принцип участниците избират стихотворение от двете книги и четат пред присъстващите.
Втора част: Читателите са разделени на групи по поетични книги. Пред всеки има различно стихотворение от конкретната стихосбирка. Избира се 1 стих/1 ред/1 абзац и се записва на отделен лист. Прави се размяна на листовете със стихове в кръг. Чете се от следващото стихотворение, избира се отново 1 стих/1 ред/1 абзац и така, докато първото стихотворение се върне до „притежателя си”. На белия лист се е получил нов индивидуален текст.
Трета част: Четат се всички нови текстове пред самите поети.
За наблюдателите има табло с въпрос за поезията.
Четвърта част: (по предложение на участниците от 4-тото издание): Разговор на живо с поетите пред читателите.

Интерактивното ателие “Читатели четат поезия” се провежда всеки първи вторник на месеца като за всяко издание се селектират двама поети и техни издадени поетични книги въз основа на въздействие на стиховете и общи теми, които присъстват в стихосбирките. Самите поети присъстват по време на ателието. До момента са проведени 8 издания на инициативата, а гостуващи поети са били Иван Ланджев, Владислав Христов, Димитър Кенаров, Белослава Димитрова, Яница Радева, Димитър Ганев, Галина Николова, Иван Христов, Иван Димитров, Яна Пункина, Владимир Левчев, Поли Муканова, Стефан Иванов, Тома Марков.

Музикалната и звуковата среда на досегашните издания се е реализирала от Жоро Гомес (3 издания), Иван Димитров (2 издания) и 2 издания с Jam Session.

Може да се присъедините към фейсбук събитието на „Читатели четат поезия“.
Актуална информация за следващите издания на “Читатели четат поезия” може да следите на фейсбук страницата на инициативата.

Разгледайте галерията от 6-то, 7-мото и 8-мото, специално издание на читателските ателиета.