fb
БиблиотекитеБългарияНовини

„Читатели четат поезия“ участва в петия научен форум за изкуството на книгата

2 мин.
Nauchen forum UniBit

За пета поредна година Университетът по библиотекознание и информационни технологии организира честване на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. За първи път форматът „Читатели четат поезия“ получава възможността да участва на научен форум от подобен ранг и да направи кратка демонстрация.

В два поредни дни темата „Изкуството на книгата. Книгата и изкуствата“ събира на едно място, в едно книжно пространство изследователи, представители на библиотеки, издателства и книжни центрове, изкуствоведи, творци, писатели. На 22 април  от 10 ч. зала „Тържествена“ на УниБИТ стартът на научния форум ще даде филм за петгодишнината от честванията на 23 април в университета. Програмата ще продължи с участието на директора на Националния център за книгата към НДК Светлозар Желев, следват представители на Асоциация „Българска книга“, на художника Емил Вълев, на писателя Иво Андровски, Спаска Тарандова от Глобални библиотеки, на Емилия Миразчийска от издателство Scalino и др. „Читатели четат поезия“ ще финализира първия ден от форума в 15:10.

На 23 април от 10 ч., отново в зала „Тържествена“, форумът продължава с кръгла маса на същата тема, с участието на представители на различните изкуства – писатели, режисьори, архитекти, художници, музиканти, композитори и др. Със специалното участие на флейтистката Мила Павлова (артистичен директор, инициатор и организатор на Международния музикален фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”).
Ще се връчат наградите „Homo Legens“ за личност или организация с принос в развитието на духовността и стимулиране на четенето. Официално ще се наградят победителите от конкурс за студентски есета и плакати на тема „Viva Книга“. В културната част на програмата предстои представяне на изложбата „Книги отвъд книгите“ и откриване на изложба от детски рисунки в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека. Рисунките са на четвъртокласници от 22 СОУ „Г. С. Раковски“ и на второкласници от 54 СОУ „Св. Иван Рилски“.

Акцентът в самия Международен ден на книгата и авторското право е студентската научна сесия „През погледа на търсещите“. Ще могат да се чуят любопитни теми, за които обществото не говори, като „Болничните библиотеки в помощ на пациентите“ и разбира се, много други.

На 24 април  доц. д-р Любомира Парижкова, организатор на форума и ръководител на проекта „Изследване на въздействието на изкуствата върху книгата и на книгата върху изкуствата“ (2015), ще участва в първата среща по програма COST в Брюксел по проект, занимаващ се с дигиталната грамотност при малки деца „The Digital Literacy and Multimodal Practices of Young Children“.