fb
НовиниПо света

„Човек на име Уве“ с 1 млн. отпечатани копия в САЩ

1 мин.

Международният бестселър на шведския писател Фредрик Бакман „Човек на име Уве“ премина границата от 1 млн. отпечатани копия на американския пазар. Това съобщиха издателите на Бакман в САЩ Atria Books, импринт на Simon & Schuster.

prnewswire2-a-akamaihdМилионното копие е достигнато при 43-я тираж на романа, който вече е публикуван на повече от 40 езика и има продажби от над 5 млн. екземпляра в целия свят. „Човек на име Уве“ се изкачи на върха на класацията на New York Times за художествена литература на 4 декември и вече присъства в нея 48 поредни седмици. Вторият роман на Бакман „Баба праща поздрави и се извинява“ пък е в подреждането вече девети месец.

Пробивът на Бакман на американския пазар обаче не идва съвсем бързо – „Уве“ излиза с твърди корици през юли 2014, а с меки – през май 2015, като именно вторият формат носи влизане в класациите в началото на януари 2016 г. Това утъпква пътя за „Баба праща поздрави и се извинява“, който се подрежда сред бестселърите с на New York Times едва две седмици след пускането си с меки корици през април тази година. През пролетта на 2017 предстои да излезе в САЩ и третата книга на Фредрик Бакман – „Брит-Мари беше тук„.

Екранизацията на „Човек на име Уве“ на режисьора Ханес Холм с Ролф Ласгард в главната роля е шведското предложение за най-добър чуждестранен филм за филмовите награди „Оскар“. В четвъртък стана ясно, че лентата е класирана сред 9-те полуфиналисти в надпреварата, което допълнително ще засили интереса към романите на Бакман в САЩ.