fb
Ревюта

„Да мечтаеш отвъд” видимия свят

4 мин.

Спомняте ли си онова заглавие на Фройд „Отвъд принципа на удоволствието“? В студентските си години започнах да го чета заради тази пространствено подвеждаща частица „отвъд“. Водеше ме желанието да разбера какво е отвъд представимото и изпитваното като удоволствие. Фройд не отговори на очакванията ми, но отвори мислите и сетивата ми за това „отвъд“ като „навътре“ – в случващото се на клетъчно ниво и връзката му с несъзнаваното и нагоните на живот и смъртта.

Дългата ми асоциация е предизвикана от заглавието на новата книга на Александър Ненов „Да мечтаеш отвъд“ (изд. „Изток-Запад“). „Отвъд“ в сборника му с разкази е също поглед навътре, но и нагоре и отстрани към последиците от технологичното развитие.

На премиерата на книгата авторът подчертаваше научнофантастичното в разказите. Моят прочит е различен и по-скоро вижда историите като дистанцираност и пречупване на разбирането за научна фантастика. Вероятно защото и прясно-прясно четох сборника на Павел Вежинов „Над всичко“, вероятно защото не познавам предишните книги на Ненов и неговия предприемачески дух.

Сборникът съдържа 19 разказа – 19 истории, които играят с времето и пространството, разместват видимия свят, както се е установил, и се връщат към ролята на метафизичното и специалната сила на езика на метафоричното писане. Не бива да пропускаме ерудираността на автора, която действа като палимпсест, върху който се изгражда нова история. Пример са „Старецът и звездите“ (очевидно е към кое произведение рефлектира), „Чиновникът“, „Еклисиаст“, „Колективно несъзнавано“. Ще се изненадате от сюжетите. Актуални и въздействащи, те предлагат отговори на въпроси, зададени някъде другаде – за навиците ни в града, за клонирането на хора, дали измислената история влияе на реалните действия, какво бихте направили, ако имате устройство за промяна на хората или водите двойствен живот.

Александър Ненов на премиерата на сборника (снимка: Ангелина Иванова)

Александър Ненов експериментира с времето и пространството и едно от забележителните качества на сборника е опитът му да обърне гледната точка – обичайно в научната фантастика тя е откъм човека, технологията към Космоса, планетите, галактиките, водата и тяхното овладяване. В случая е откъм планетите, черните дупки към тях самите и съответно последиците им за Земята. За мен е неочаквана етична позиция, осъзната и заложена като подводен камък за вярващите в непрестанния технологичен напредък. Сред любимите ми разкази стана „Топки“ – дори на непозната планета човекът, въоръжен буквално с необозрима техника, пренася със себе си войнстващия си, убийствен нрав и желанието първо да унищожи. Просветление и надежда – абстракциите в основата на човешката цивилизация, трудно се откриват в тази книга.

Разказите се отличават с една забравена чистота – онази на детето, което иска да погледне света наобратно и в опакото му открива липси, отсъствие на дори обикновена човешка осъзнатост, общност, доброта. Отсъстват и онези големи цели за човечеството (да се измисли средство за летене или плаване под водата, да открием извънземен живот). Дали изчерпването им днес се вписва в научната фантастика?

Сборникът е концептуално и хомогенно подреден, точно както концептуално се заиграва с Бог, Дявола, Библията, класиците, философски термини. Началният разказ е „Преди Вселената“, а финалният „Мъглата“  светлината, без която няма живот, и обозримите измерения на „мъглата”, в която живеем. Между тях е всичко видимо и невидимо. В средата е клонираният „Еклисиаст“ и от него следва пречупване в сюжетите. Добиват по-наситен метафизичен израз и с изобилие на метафори, заради което на места все по-слабо разбирах за какво се говори, например в „Баланс“. Ако авторът разработи по-отвлечените истории с повече конкретност, ми се струва, че ще постигне яснота на сюжета и посланието.

Накрая бих обобщила, че сборникът на Александър Ненов „Да мечтаеш отвъд“ вълнува, чете се ненаситно и е любознателен спътник между „две станции на метрото“.

Припомняме ви интервюто, което взехме от Александър Ненов и Благой Д. Иванов дни преди софийската обща премиера на сборниците им с разкази. Не пропускайте и ревюто на Диди за „Интернет безопасност“ и на Алекс за „Летящата планета“.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]