fb
Ревюта

„Интернет безопасност“ – наръчник-роман от първа необходимост

4 мин.

Ако вече сте отворили това ревю, значи не страдате от предубеждението, че книга с толкова кратко и ясно заглавие не може да бъде интересна и вълнуваща. Аз чета предимно художествена литература, но обичам да излизам от границите на комфорта си. Когато посегнах към „Интернет безопасност“ (изд. „Ciela“) от младия, но изключително опитен предприемач Александър Ненов, си доставих не само доза голямо удоволствие, а и натрупах полезни знания. Тъй като виртуалната реалност вече не е синоним на втори, паралелен живот, който водим, а е пълноправна и значима част от него в количествено и качествено измерение, считам, че изданието е настолно четиво за всеки съвременен човек.

Сигурно се чудите за какви читатели е предназначена тя? Поне аз имах колебания – дали ще изобилства от термини, които само интернет грамотни хора биха разбрали? Или ще е пълна с основни правила и напътствия за родители, които осъзнават важността на това да предпазят детето си и в мрежата? Оказа се, че „Интернет безопасност“ е диалогично заглавие, подходящо за широк кръг читатели. Започва оригинално и някак приканващо да се довериш на автора – с лична история, която дава и приятен фон за оставащите страници.

Отворих книгата за първи път в самолет към родната ми Варна и се оказа, че започнах да си водя бележки още преди 20-а страница. Снимах с телефона си пасаж след пасаж с идеята, че ще се прибера, ще си отворя лаптопа и ще отделя броени минути, с които ще си осигуря много по-сигурно сърфиране в нета. Пълна е с полезни съвети, като например как да различаваме сигурните от рисковите сайтове, как да криптираме паролите си, какви елементарни мерки да вземем, за да не ни следят през камерата на лаптопа ни, какви лични данни е полезно да споделяме и къде. Да ползваш ежедневно компютър в работата си и за поддържане на взаимоотношения (като мен), далеч не означава, че познаваш из основни правилата, осигуряващ ти сигурност (какъвто оказа се е моят случай).

Като добавим, че всеки полезен съвет е част от действителна случка от шантавите приключения на Александър Ненов, четенето е гарантирано приятно!

Немалка част е посветена на информация, която може да бъде полезна за всеки родител. Хареса ми умереният маниер на предложената намеса в живота на децата. Да, наша отговорност е да ги закриляме и да им осигуряваме максимално безопасна среда, но не бива да забравяме и че те също имат нужда от лично пространство, свой живот, свои грешки дори.

Преди да инсталирате какъвто и да е софтуер,
започнете с доверието.

Александър Ненов (снимка: Димитър Костурков)

Любимата ми глава обаче се нарича „Бъдете промяната“ и се намира към края. Казвам го не защото имам съмнение, че почнете ли книгата, няма да я довършите. Напротив, сигурна съм, че ще се връщате многократно, ще подчертавате, ще правите снимки на страниците и какво ли още не, само и само да запаметите полезните, дори необходими, а често и доста лесно приложими съвети на автора. Споменавам главата, защото тя определя силния финал с посланието си.

Александър Ненов призовава да бъдем активни, да подаваме сигнали за нередности, да търсим правата си, защото това е важно не само за нашето по-ползотворно съществуване, а и за другите около нас. Всъщност, ако на околните им е добре, тяхното благополучие ще осигури по-добър живот и за нас. Има логика да проявяваме малко повече инициативност относно промяната на средата си. Не е трудно, не струва скъпо, а ако ви липсват идеи – прочетете книгата.

Препоръчвам „Интернет безопасност“ с две ръце, защото съм сигурна, че дори да сте уверени в уменията си да се предпазвате онлайн, ще откриете нещо ново – за вас или децата ви. Полезната информация е представена истински увлекателно и аз лично определям изданието като „наръчник-роман“. Поздравления и на Фиделия Косева за семплото, елегантно оформление на корицата. Обликът на книгата подсказва правилно, че читатели от всяка възраст биха (и, вярвам, ще) я намерят за страхотна!

Откъс можете да прочетете тук.

В сайта ни ще намерите ревюта и за други книги на Александър Ненов: „Как да печелим от интернет“ и „Летящата планета“ .

Ако сте любопитни да чуете коментар за „Интернет безопасност“ от самия автор, гледайте интервюто му в „Ники Кънчев Шоу“ по „Дарик радио“.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=795&v=VllKrbDlFZQ