fb
Ревюта

„Да натиснем Refresh“ с мисъл за влиянието на истинските лидери над света

5 мин.

„Всеки човек, организация и дори общество достига една точка, когато заради себе си трябва да натисне бутона „Reresh“ – да събере повторно енергия, да се обнови, да се прегрупира и да преосмисли целите си.“

Замисляте ли се често или поне от време на време кои са личностите, които стоят зад някои от най-използваните в ежедневието ни технологии? Кои са лицата зад идеите, които движат света днес? Е, аз го правя и още преди няколко месеца, когато чух, че на български излиза биографията на Сатя Надела, главния изпълнителен директор на „Майкрософт“, нямах търпение да я прочета. „Да натиснем Refresh (изд. „Хермес“) не срещна напълно високите ми очаквания, но несъмнено е полезна книга. Може би не е за всеки, но тези от вас, които не възприемат работата си единствено като средство за препитание, а ролята си в обществото за незначителна, ще я оценят.

Познавам читатели, които категорично се отегчават от предговорите и директно ги пропускат, нетърпеливи да преминат към същината. Тук предполагам, че дори те ще променят статуквото в навиците си, защото автор на встъплението е един от предшествениците на Надела и крайно интересна личност, а именно Бил Гейтс.

И така, книгата започва обещаващо и в началото наистина набира скорост. Още през 2016 г. Надела обяви, че подготвя настоящото издание и че то няма да бъде мемоар или в стила „как станах успешен“. То е предназначено да бъде прочетено от служители, клиенти и партньори на „Майкрософт“. Това, естествено, включва значителен брой хора, но идеята е, че не би било интересно за редовия читател, който не изпитва любопитство към технологичната сфера и иска да се вдъхнови от историята на един успешен човек.

Сатя Надела (снимка: Брайън Смейл)

„Да натиснем Refreshе преди всичко книга за качествата на успешния лидер, който осъзнава нуждата от трансформация на поверената му компания, така че тя да не лежи на стара слава, а да завладява нови пазари и да бъде полезна на човечеството. Да, признавам, че задачата е амбициозна, но все пак да не забравяме, че говорим за „Майкрософт“ и нейното CEO.

Сатя Надела задава въпросите, които всеки служител (не само директор) във всяка организация трябва да си задава: „Каква е причината компанията да съществува?“ и „Каква е моята роля за съществуването ѝ?“. Единствено подобно отношение на осъзнатост би довело до успех – както в индивидуален план (усъвършенстване и издигане), така и на цялата компания (устойчиво развитие). Едно от основните послания в „Да натиснем Refresh“ е насочено към бизнес лидерите – те трябва да поемат сериозно отговорността си като двигатели на промяна. Това означава да ръководят с мисъл за последствията от действията си върху света и гражданите му.

Усещах, че се нуждаем от по-дълбоко разбирателство един към друг – да проумеем какво наистина ни кара да действаме и да свържем личните си философии с работата си като лидери на компанията. Знам, че ако канализираме колективния си интелектуален капацитет и енергия в една обновена мисия, отново ще можем да се върнем към мечтата, вдъхновила в началото Бил и Пол – да демократизираме съвременните компютърни технологии.

В книгата се говори за най-ценните придобивки на „Майкрософт“ – Nokia, компанията, развила MinecraftMojang, и, разбира се LinkedIn. Сделката с Nokia е описана твърде бегло и макар за останалите два проекта да има повече подробности, съм сигурна, че LI познавачи, като Алекс Кръстев например, няма да останат удовлетворени.

Сатя Надела разкрива концепцията си за успешно лидерство, като използва метафори от своята страст – крикета. За съжаление, този подход далеч не ме вдъхнови, тъй като нито въпросният спорт, нито бейзболът (с който авторът го сравнява, вероятно за да го възприемат по-добре американските читатели) са ми интересни. И все пак читателите като мен могат да минат направо на посланията от въпросните метафори. Ето какви са принципите, които лидерите на организации следва да спазват:

1. Да се състезаваш упорито и със страст, когато си изправен пред съмнения и страх.
2. Да поставиш отбора си на първо място, пред всички лични постижения и слава.
3. Да правиш така, че всеки да дава най-доброто от себе си, да насърчаваш увереността у хората, които ръководиш.

Донякъде притеснително в книгата е, че е написана по-малко от три години след встъпването на Сатя Надела на поста главен изпълнителен директор. При често споменаваната необходимост от „ренесанс“ за „Майкрософт“ бих предположила, че срокът за такава мащабна цел е по-дългосрочен. В този ред на мисли ми се струва по-логично да я прочетем след поне още три години, за да видим резултатите от плановете на Надела.

Добрият ход според мен е, че въпреки изключителната динамика в развитието на технологиите, дигитализацията на живота, бизнеса и света, книгата няма да „остарее“ бързо, тъй като най-ценни в нея са идеите за хуманно ориентирано ръководене – послания с, надявам се, далеч по-голяма давност.

Можете да поръчате книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!